SPORT

7 DANA NA 4 RIJEKE

Danas je sport općenito postao biznis, da bi netko postao vrhunski sportaš mora imati vjeru i ogromnu želju za uspjehom

Danas je sport općenito postao biznis, da bi netko postao vrhunski sportaš mora imati vjeru i ogromnu želju za uspjehom

Hrvati su emotivna nacija. Pokazali su to nebrojeno puta. Za hrvatske sportaše tipično je da su borci. Njima, kao i našem narodu općenito, ništa nije dano i to nas tjera da više grizemo. To je taj naš borbeni. U 2023. godini samo sa SP-a i EP-a u Hrvatsku stigla 161 medalja, a ukupni broj je oko 400.

POKAZATELJ USPJEŠNOSTI 

Statistika osvojenih odličja koja se odnosi samo na europska i svjetska prvenstva u trima dobnim uzrastima: hrvatski sportaši i sportašice osvojili su ukupno 161 medalju (52 zlatne, 50 srebrnih i 59 brončanih). Hvalevrijedan je i podatak da su na spomenutim natjecanjima ostvarili 301 plasman od 1. do 8. mjesta, što najčešće znači da su nastupili u finalima svojih disciplina, odnosno sportova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predolimpijsku 2023. godinu Ured za olimpijski program HOO-a završava s 19 evidentnih kandidata za OI u Parizu, a u programu OI Pariz 2024. participirao je 191 sportaš (86 u 16 pojedinačnih i 105 u četiri ekipno/momčadska sporta). U programu ZOI 2026. u iduću godinu prelazi 11 korisnika iz dva sporta. 

Čitajući razne napise na tu temu naišao sam na odličan razgovor sa psihologinjom prof. dr. sc. Renatom Barić iz kojega sam za ovu rubriku izvukao najzanimljvije detalje tog razgovora vjerujući da će mnogima biti zanimljiv, ali i od koristi.

EUFORIJA

Neka psihologijska istraživanja pokazuju da identificirati sebe sa svojim nacionalnim sportskim timom i navijati utječe pozitivno na psihološko zdravlje. Prema psihologu Danielu Wannu, postoje tri kategorije: navijači koji se visoko identificiraju s nacionalnim timom, srednji i oni koji se povremeno uključe. Prvima je ta identifikacija dio osobnog identiteta, a mi smo nacija u kojoj je velik dio navijača na taj način identificiran. 

Živimo u teškim vremenima kada nije lako naći razloge za zadovoljstvo i sreću pa i priča o sportu i nacionalnom identitetu dolazi do izražaja pri velikim natjecanjima poput svjetskih i europskih prvenstava, olimpijskih igara. Istraživanja pokazuju da ljudi tada malo zaboravljaju na svakodnevne probleme. Sport svakako njeguje prave vrijednosti; rad, poštenje, trud, odricanje, žrtvu. Da bi netko postao vrhunski sportaš mora imati i vjeru i ogromnu želju za uspjehom. No danas je sport općenito, a pogotovo nogomet, postao biznis. To više postaje ekonomsko pitanje nego ono izvorno pitanje - igre, sportskog duha i nadmetanja. To, kao i stalni imperativ rezultata, sportašima i njihovim trenerima stvara dodatni pritisak da stalno moraju pobjeđivati kako bi zaradili za sebe, za klub, omogućili bolji transfer, bolje se prodali... 

POLITIČARI 

U političara je više prisutna želja da afirmiraju sebe nego da svojim radom pomognu svima nama, što im je posao i zadatak. Dakako, nisu svi isti. Kod nekih od njih kao da nedostaje rada, truda, poštenja te povjerenja i poštivanja naroda. Nema ni pravog cilja ni strategije. A sve to resi dobrog vođu, trenera. Osim cilja i vizije treba imati i apsolutnu posvećenost cilju te da se na putu do tog cilja ne skreće. Nije lako biti radišan i istodobno samokritičan, realan i skroman. Naši se političari često znaju skrenuti s puta jer ne mogu odoljeti egu, moći, novcu, statusu, povlasticama. Političari bi apsolutno trebali paziti i na dostojanstvo nacije jer oni predstavljaju sve nas. 

„Tim bi se poslom trebali baviti samo oni koji su toga svjesni i koji zaista imaju osobnu odgovornost. Ne samo za sebe i svoju riječ koji su dali, a naši političari doista svašta govore, pogotovo prije izbora, nego i odgovornost prema narodu koji im je i dao povjerenje“, mišljenja je psihologinja prof. Barić.

SPORTAŠE SE IZRABLJUJE

Činjenica jest da se sportaše često izrabljuje, svodi ih se na nešto što se kupuje i prodaje te se na njima zarađuje, pa se neki sportaši znaju osjećati iskorišteno. Posao sportskog psihologa sličan je trenerskom, a rad sa psihologom nije samo za one koji imaju problema već i za one koji jednostavno žele biti bolji.

„Zato je struka, sportski psiholozi, tu da i sportaše i trenere učimo pozitivnom pristupu, da im sport bude baza gdje će iskoristiti svoje potencijale da bi postali bolje osobe i sretniji ljudi“, smatra Barić.

Ima sportaša koji su rođeni pobjednici, imaju pobjednički mentalitet i predispozicije, ali im malo nedostaje do uspjeha. Tu puno znači sportski psiholog koji pomaže da ovladaju emocijama, suoče se s natjecateljskim stresom, kontroliraju pažnju i koncentraciju, bolje funkcioniraju s ekipom... 

 

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!