KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Povodom proglašenja laureata sporta grada Karlovca za 2018. godinu

7 DANA NA 4 RIJEKE: Povodom proglašenja laureata sporta grada
Karlovca za 2018. godinu

U petak, 25. siječnja u hramu karlovačke kulture, Gradskom kazalištu Zorin dom (19 sati) biti će Veliki dan karlovačkog sporta kojom prigodom će biti proglašeni laureati - najbolji pojedinci, najbolja momčad i ekipa, najuspješniji sportski djelatnici godine i dodijeljena priznanja za dugogodišnji rad u sportu (životno djelo), te proglašeni uspješni sportaši s invaliditetom te sportaš – veteran.

Biti će to prigoda da se osvrnemo i na prošlu 2018. godinu koja je bila jedna od najuspješnijih za hrvatski sport. Važno je znati i kako će Karlovac ocijeniti uspjehe gradskog sporta na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Godina 2018. se naizgled činila jednom prosječnom godinom za sport.

- Zašto su pojedini sportski klubovi pali u rang niže ili zašto nisu ostvarili očekivane rezultate smatram da nije stvar nedostatka financija već organizacije samog sportskog kluba i donošenja pojedinih potpuno krivih odluka. Znak da 2018. godina nije prosječna je i broj kategoriziranih sportaša od I-III kategorije (vrhunski sportaš) gdje ih niti jedne godine nismo imali više. Do VI kategorije taj je broj još veći. Dakle rezultati su tu ali su nevidljivi javnosti. MIslim da bi sredstva javnog informiranja morala malo više i šire obuhvatiti sport. Za primjer navodim atletiku koja ima dva vrhunska sportaša II kategorije, veslači, gimnastičari, mačevanje, kickboxing, biciklisti T-Rexa, penjači na umetnu stijenu i drugi 'mali' sportovi imaju svoje prvake države i odlične pojedinačne rezultate – rekla je profesionalna glavna tajnica KŠZ-a Marijeta Ćelić.

U 2019. godini je, međutim, bitno sustavno osigurati daljnju stabilnost klubova što je osnova za rezultat. To bi morala biti i svrha rada krovne sportske asocijacije grada.

- Rezultati su posljedica stabilnosti i dobre organizacije samih pojedinih uprava klubova. Osobno vjerujem u kvalitetu sporta i trenera i vjerujem da mogu ostvariti ciljeve koje su si zacrtali – kaže Ćelić i dodaje:

- Sportski rezultat je promjenjiv, osjetljiv i ovisi o puno faktora. Postoje bolje i loše sezone, bolje i loše generacije, više i manje sreće ali stabilnost uprava klubova, konstanta trenera u trenažnom procesu, broj djece u pogonu mora ostati i povećavati se.

U 2019. godini karlovački sport raspolagati će s 7.640.000 kuna. To je nešto malo više u odnosu na 2018. godinu kada je bilo 7.330.000 kuna. Što se tiče povećanja financijskih sredstava odnose se konkretno na povećanja prema sportskim klubovima. Iz kancelarije KŠZ-a nas uvjeravaju da je u 2019. godini cilj povećati broj trenera za mlađe dobne kategorije. Ovo povećanje je dobro došlo ali nažalost još uvijek je nedostatno za neke veće iskorake i poboljšanja u sportu. KŠZ stipendira 12 sportaša od I-III kategorije. Ukupan iznos za 2018. godinu iznosio je cca 90.000 kuna.

Najveći problem koji nastaje uslijed nedostatka sredstava je očuvanje seniorskog pogona u sportu jer nam gotovi sportaši koji su se stvarali niz godina kroz mlađe selekcije i od kojih se očekuje rezultat, odlaze 'trbuhom za kruhom' iz Karlovca. Niti jedan sportaš ne počinje i ne bavi se sportom da zaradi ali u neko doba ukoliko se ostvari rezultatski i odluči na sportsku karijeru morao bi moći pristojno živjeti od toga, barem dok mu traje sportska karijera, a to nije dugo. Svi koji donose odluke trebali bi se itekako potruditi ih i ostvariti.

- KŠZ je logistika sporta a sami znamo da bez logistike nema uspjeha. Egzistencija je nešto što je osnova za mladog čovjeka a trenutačno Karlovac nije u mogućnosti to popratiti na odgovarajući način. Na nama je da radimo na tom problemu kako bi sportaši ostali u Karlovcu, živjeli, školovali se i ostvarili rezultate. Na kraju to su mladi ljudi koji su potrebni Karlovcu i u kojem bi trebali ostvariti svoje snove ugodnog življenja – ističe na kraju Ćelić.

Izdvojeno


Reci što misliš!