KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Svi su posljednji, a zapravo su svi prvi!

7 DANA NA 4 RIJEKE: Svi su posljednji, a zapravo su svi prvi!

WINGS FOR LIFE

Već šestu godinu za redom prvi svibanjski vikend u Zadru bio je rezerviran za Humanitarnu utrku Wings for Life World Run. Hrvatska utrka iz Zadra na Poluotoku okupila je 9000 trkača koji su trčali za one koji to ne mogu. Sav iznos koji se prikupi od startnina i donacija odlazi neprofitnoj međunarodnoj zakladi Wings for Life koja financira najsuvremenija znanstvena i klinička istraživanja kojima se nastoji pronaći lijek za ozljede leđne moždine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 13 sati po hrvatskom vremenu globalna utrka Wings for Life World Run započela je na nekoliko desetaka lokacija diljem svijeta. Sudjelovali su pripadnici čak 186 nacionalnosti na 323 lokacije u 72 zemlje, a ukupno je prijeđeno 1 203 276 kilometara!

Utrka je ovo koja nema ciljnu liniju pa ju zato može završiti baš svatko. Ciljna linija presretačko je vozilo koje starta 30 minuta nakon trkača te se kreće određenom brzinom prema njima. U onom trenutku kada prestigne pojedinog trkača, za njega je utrka završena, a posljednji trkač i trkačica na svijetu koji ostanu trčati globalni su pobjednici Wings for Life World Run utrke.

U Zadru su trčali i brojni Karlovčani. Trčali su ili samostalno, ili u okviru klubova, a neki i u organizaciji karlovačke udruge spinalno ozlijeđenih KaSPIN koji su po prvi puta sudjelovali na utrci i postigli jako dobre rezultate. Martina Benić iz udruge KaSPIN kaže da ovakve manifestacije znače puno za one koji su u kolicima jer se povećala svijest o spinalnim ozljedama koje nisu bolest već novonastalo stanje. Među trkačima bio je i Filip Rehorić iz Žakanja, a sudjelovali su i brojni igrači Nogometnog kluba Croatia '78 iz Žakanja, pa je zbog toga utakmica 23. kola Županijske nogometne lige s Koranom bila odgođena.

Karlovčanke koje su sportski aktivne te se uključuju u razne humanitarne akcije bile su na zadarskoj utrci, trčale su do 10 kilometara. Iskoristile su ovu prigodu da bi promovirale Udrugu Jak kao Jakov koja im je dala odobrenje za korištenje imena.

Svijet se tako ponovno ujedinio i krenuo u utrku koja na jedan dan ujedini sve različitosti, izbrisala prostorne granice i ujedinila vremenske zone u jedan zajednički trenutak. Jedan dan i tisuće ljudi. Tisuće kilometara i jedan cilj – učiniti svijet boljim. U današnje vrijeme ozljede kralježnice, zbog načina života ima sve više. Zato je Wings for Life više od utrke. Svi su posljednji, a zapravo su svi prvi!

PARA PRVENSTVO HRVATSKE

Taekwondo klub Prana i „EmMa centar“ nastupili sa šest natjecatelja na 2. Para prvenstvu Hrvatske u Pisarovini gdje je 6 karlovačkih natjecatelja osvojilo 5 medalja od kojih po jednu zlatnu i srebrnu i 3 brončane medalje. Ujedno je to bio i jedan od kriterijskih turnira za odlazak na Europsko prvenstvo.

Prana je jedini županijski taekwondo klub koji okuplja velik broj djece i mladih s teškoćama u razvoju te s njima sudjeluje u trenažnom i natjecateljskom procesu. Broj od 33 člana s teškoćama u razvoju puno govori o takvom radu i zalaganju za dobrobit ove djece koja su definitivno sportski zanemarena. Ta djeca također sudjeluju na međunarodnim, kriterijskim i državnim turnirima. Stariji članovi s downovim sindromom te ostalim psihičkim i fizičkim teškoćama treninge odrađuju u grupi dok dječica s autizmom do 10 godina treninge odrađuju individualno u zasebnim terminima što iziskuje do 16 sati tjedno.

I OVE GODINE HUMANITARKA 2.7.

Predsjednik AK Žumberak, Boris Smičiklas i predsjednik HZSN-a, Jura Ozmec dogovorili su da i ove godine za Svjetski dan sportskih novinara, 2. srpnja, organiziraju humanitarnu atletsku utrku.

Podsjećamo, lani je na inicijativu tog kluba i u dogovoru s HZSN-om otrčana prva utrka, s koje je cijeli iznos doniran za pomoć, odnosno nabavku vertikalizatora i Tobii komunikatora Mladenu Rusmiru. I ove godine, kad HZSN slavi 70 godina postojanja, tradicija će se nastaviti, utrka će se trčati. Još uvijek se traži konkretan projekt kojem će biti namijenjena zarada, no i to će se uskoro iskristalizirati, kao i točan termin i svi ostali detalji oko utrke, uključujući i humanitarni žiro račun.

Utrka je zamišljena kao i lani, zapravo kao potpora onima koji ne mogu sami osigurati pomoć koja im je potrebna. Na utrci se može trčati, šetati ili se samo pojaviti, jer važna je svaka kuna koja se može donirati. Već sad su utrku podržali iz Atlantic Grupe, u organizaciji i promociji bit će i Boris Jokić i Željko Mavrović i Drago Paripović, te mnogi drugi. Ideja je ove godine medijskim kućama ponuditi sudjelovanje u ekipama, a od članova HZSN-a se očekuje da će utrku promovirati kroz svoje medije, ali i na osobnim kanalima kroz društvene mreže.

No, o svemu detaljnije uskoro. Počnite se pripremati za 2. srpnja 2019., za humanitarnu utrku na Svjetski dan sportskih novinara!

Izdvojeno


Reci što misliš!