KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Prakticiranje vjere od sportaša tijekom sportskog događaja nikome ne bi trebalo smetati

7 DANA NA 4 RIJEKE: Prakticiranje vjere od sportaša tijekom
sportskog događaja nikome ne bi trebalo smetati

Svoju vjeru na ovogodišnjoj 9. po redu svetoj misi zahvalnici za sportaše grada Karlovca i sportaše s invaliditetom Zagrebačke nadbiskupije u prepunoj župnoj crkvi Presvetog  Srca Isusova u karlovačkom Novom centru, u ponedjeljak 3. lipnja 2019., svjedočio je proslavljeni hrvatski sportaš i olimpijac, boksač Damir Škaro. Uskočio je u posljednji trenutak umjesto heroine hrvatskog sporta Blanke Vlašić koji zbog bolesti nije mogla doputovati iz Splita u Karlovac.

Misu zahvalnicu je predvodio pomoćni biskup zagrebački dr. Ivan Šaško u koncelebraciji s župnikom župe preč. Draženom Karačićem - dekanom karlovačkim, t.đ. Marijanom Spehnjakom iz Odjela za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije i drugim svećenicima karlovačkog dekanata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Vjera i sport neraskidiva su veza, bilo da sportaši uoči nastupa iskazuju samouvjerenost i pouzdanje u vlastitu pripremljenost, snagu, vještinu, umijeće, ili se oslanjaju na 'pomoć s neba'. I jedna i druga vrsta vjere pozitivno djeluju na sportski duh natjecatelja jer donose im psihološku stabilnost i učvršćuju odlučnost za ostvarenje zacrtanih ambicija. Vjera ili vjerovanje zasigurno može opuštajuće djelovati na sportaše u trenucima velike napetosti uoči samih nastupa, a svakako će imati terapeutski učinak i na potiskivanje njihovih strahova, ponajmanje straha od neuspjeha – propovijedao je biskup dr. Ivan Šaško.

Prakticiranje vjere od strane sportaša tijekom sportskog događaja stoga nikome ne bi trebalo smetati, posebno ako se to čini neupadljivo, u intimi vlastitog bića. Prihvatljivo je i prakticiranje u javnom obliku, iskazuje li se dostojanstveno, obzirno, pazeći da se pritom nikoga ne vrijeđa, omalovažava, diskriminira ...

S druge strane sportski poraz lakše je podnijeti ako postoji utjeha iz neke druge 'dimenzije' a ne samo ona uobičajena – stručna, po kojoj će trenerova analiza nastupa pokazati kako je ili zašto je ispuštena pobjeda.

- Svaki čovjek, na ovaj ili onaj način, nosi svoj križ. Dođu teški trenuci u životu kada se čovjek ne smije predati, potonuti, pasti. S vjerom se čovjek kvalitetnije može vratiti na pravu putanju. Treba što dostojnije, čvršće i jače nositi križ i boriti se s njim – to su moja iskustva iz sporta, iz života – svjedočio je svoju vjeru olimpijac Damir Škaro i nastavio:

– U situacijama koje izgledaju bezizlazno također se nađe rješenje, no treba vjerovati. Ja sam vjerovao, i vjerujem, u Božju pomoć i ona mi je pomogla. Bog mi je pomogao kroz sportsku karijeru, ali i nakon nje. Vjerovati u onaj Božji plan za svakoga čovjeka i njegovo mjesto na ovoj zemlji. Žao mi je što mnogi gube svoj identitet, boje se reći da su katolici, Hrvati i vjernici. Nikada se nisam libio javno i iskreno svjedočiti svoju vjeru – govorio je Škaro te poručio je mladima:

- Ne trebate se sramiti vjere niti Boga jer, ako smo mi imali hrabrosti javno pričati o svojoj vjeri u Boga i riskirati sav ugled, kojega smo kao sportaši mukotrpno stjecali godinama, cijeli život, nemojte se sramiti niti vi koji ste tek na putu da postanete veliki, da ostvarite najbolje od sebe u ovom životu ...

Sport i vjera, nedvojbeno su dva čimbenika koji u suvremenom svijetu imaju najveći društveni utjecaj. Olimpijske igre i Svjetsko nogometno prvenstvo, iako nemaju izravan materijalni utjecaj na kvalitetu života stanovništva, ipak su dva uvjerljivo najgledanija događaja na svijetu koje prati nekoliko milijardi ljudi.

O DAMIRU ŠKARI

Boksač i olimpijac Damir Škaro nastupao je za zagrebačke klubove Trešnjevku, Metalac i Kralj Tomislav te za Pulu i Borovo. U 450 odrađenih mečeva ostvario je 12 poraza. Osvajač je europske, svjetske i olimpijske medalje. Nastupio je na olimpijskim igrama - u Moskvi 1982. godine, u Seolu 1988. gdje osvaja brončanu olimpijsku medalju u poluteškoj kategoriji te brončanu medalju u istoj kategoriji na Svjetskom boksačkom prvenstvu Renou (SAD) 1986. godine. Zlatnu medalju osvojio je u poluteškoj kategoriji na Mediteranskim igrama u Latakiji u Siriji 1982. godine. Nakon uspješne sportske karijere bavi se znanstvenim i stručnim radom. Objavio je nekoliko radova u stručnim časopisima iz područja marketinga, nakon čega 1999. godine objavljuje i knjigu „Marketing u politici 21. stoljeća“. Autor je više knjiga iz područja sportskog marketinga. Iz svoje sportsko - publicističke djelatnosti autor je knjige „Velikani hrvatskog sporta“ kao rezultat dugogodišnje aktivnosti u sportu, višegodišnjeg rada na prikupljanju informacija o sportskim događajima, te na promociji hrvatskog sporta u svijetu. U ljeto 1991. uključio je vrhunske hrvatske sportaše u Sportsku satniju koje je bila na mnogim bojištima za što je i odlikovan Spomenicom Domovinskog rata. Boksač Damir Škaro rođen je u Zagrebu 1959. godine. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1994. Doktorirao je 2009. u području ekonomike poduzetništva.

Svoju vjeru proteklih devet godina na misi za sportaše grada Karlovca svjedočiti su brojni uspješni hrvatski sportaši. Misi su prethodili i sportski susreti poput stolnoteniskog meča sportaša s invaliditetom, malonogometna utakmica u kojoj je nastupao i Ženski nogometni klub 4 rijeke iz Karlovca, malonogometna utakmica veterana nogometaša Karlovca i hrvatske reprezentacije svećenika, revija mini rukometa, gimnastike, karlovačke nogometne škole i slično ... Iduća jubilarna, 10. obljetnica, mogla bi stoga biti posebna!

Izdvojeno


Reci što misliš!