KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Inventura 20 godina rada karlovačke Škole rukometa

7 DANA NA 4 RIJEKE: Inventura 20 godina rada karlovačke Škole
rukometa

Prije nekih godinu-dvije dana jednu rukometnu utakmicu s tribina u Školskoj sportskoj dvorani gledali su: Ivan Pavlaković, Dražen Keča, Zlatko Grčić, Miloš Đanković, Goran Švajcer i moja malenkost – četiri bivša golmana RK Dubovac i jedan RK Turbina sa Švarče (Švajcer). Tada je netko sa strane duhovito dobacio jednu dosjetku, vic o golmanima: „Imala majka dva sina, jedan je bio pametan, a drugi golman!“ Da taj vic ipak ne drži vodu ako se misli na spomenutu petorku dokaz je da su svi oni uspješni u svom sportu. Najviše od njih u KA-rukometu napravio je Miloš Đanković-Đani koji je inicirao i stvorio najpoznatiju i do sada najbolju školu rukometa u Hrvatskoj. A i dan danas je ostao njen dirigent.

Naime, Rukometni klub Škola rukometa Karlovac (nekadašnja Škola rukometa Karlovac) osnovana je prije 20 godina pa ove godine obilježavaju okruglu obljetnicu. Ovotjednu kolumnu stoga posvećujemo toj obljetnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

273 + 102 + 3500 + 3420 + 34200 + 171 + 10 = 20 GODINA ŠKOLE

Škola trenutno ima 273 polaznika, između 6 i 15 godina. Ima i 102 polaznika po ekipama osnovnih škola. Procjenjuje se da je u proteklih 20 godina kroz Školu prošlo preko 3500 djece polaznika. Organizirali su 19 prvenstava u mini i super mini rukometu na kojima je sudjelovalo oko 3420 ekipa s oko 34200 sudionika iz Hrvatske.

Djecu danas trenira sedam trenera s licencom, dok ih je još troje na školovanju. Za školovanje svojih trenera ulažu 20.000 kuna godišnje. Zahvaljujući educiranju i stjecanju iskustva afirmirali su se treneri Dinko Đanković, Tanja Rašić, Miodrag Višnić, Tomislav Huljina, Dražen Požar i Ivan Pavlaković. Ove godine se ističu treneri Dražen Keča, Ivica Ljubić, Kristina Vuković i Danijel Grbačić.

U Školi su stasali brojni kadeti i mlađi kadeti koji su kasnije igračku afirmaciju stekli u seniorskoj momčadi HRK Karlovac ili nekim drugim klubovima: Sandro i Andrej Obranović, Dominik i Domagoj Smojver, Tomislav Špruk, Adrijan Miličević, Denis Karić, Ivan Šnajder, Ivan Rukavina, Matija Perajica, Antonio Čelić, Tomislav Sudarić, Juro Čakarić. Svi spomenuti osim Čakarića više ne igraju u dresu HRK Karlovca.

RK Škola rukometa Karlovac za 2019. godinu ima 171 registriranog polaznika u 10 selekcija. Sve se selekcije natječu, odlaze na razne turnire i sudjeluju u završnicama prvenstva Hrvatske, a još je sedam ekipa pri karlovačkim osnovnim školama.

Sve selekcije RK Škole rukometa Karlovac:

• Selekcija dječaka rođenih 2011. natječe se u Gradskoj rukometnoj ligi, Međužupanijskoj rukometnoj ligi, trener Goran Ivković • Selekcija dječaka rođenih 2010. natječe se Gradskoj rukometnoj ligi, Međužupanijskoj rukometnoj ligi, trener Zlatko Grčić • Selekcija djevojčica rođenih 2010/2011. natječe se Gradskoj rukometnoj ligi, Međužupanijskoj rukometnoj ligi, trenerica Dina Ajvazi • Selekcija djevojčica rođenih 2009. natječe se Gradskoj rukometnoj ligi, Međužupanijskoj rukometnoj ligi ide po turnirima, treneri Ivica Ljubić i Dina Ajvazi • Selekcija djevojčica rođenih 2008. i 2009. natječe se u Županijskoj rukometnoj ligi, Međužupanijskoj rukometnoj ligi, trener Ivica Ljubić • Selekciju dječaka rođenih 2008. i 2009. natječe se u 1. HRL za dječake, Međužupanijskoj rukometnoj ligi u mini i super mini rukometu, trenerica Kristina Vuković • Selekciju djevojčica rođenih 2006 i 2007 natječe se u 1. HRL za djevojčice, Međužupanijskoj rukometnoj ligi, Županijskoj rukometnoj ligi, treneri Danijel Grbačić i Ivica Ljubić • Selekciju dječaka rođenih 2006. i 2007. natječe se u 1. HRL dječaka B, trener Danijel Grbačić • Selekciju mlađih kadetkinja rođenih 2004. i 2005. natječe se u Hrvatskoj rukometnoj ligi mlađih kadetkinja, Međužupanijskoj rukometnoj ligi za mlađe kadetkinje, trener Danijel Grbačić • Selekcija seniorki natječe se u 2. HRL-Zapad, igra kup utakmice i odigrava prijateljske utakmice, trener Dražen Keča

Rukometne ekipe karlovačkih osnovnih škola natječu se u Gradskoj rukometnoj ligi: • OŠ Banija, trenerica Matea Šmuc • OŠ Braća Seljan, trener Goran Ivković • OŠ Dragojla Jarnević, trener Goran Ivković • OŠ Dubovac, trenerica Dina Bubaš • OŠ Duga Resa, trener Zlatko Grčić • OŠ Grabrik, trener Ivica Ljubić • OŠ Švarča, trenerica Dina Ajvazi

LUKA LEGENDA

Za kraj, iako to nema neke poveznice sa Školom rukometa, svakako treba spomenuti i sjajnog rukometaša koji je dvije sezone nosio dres premijerligaša HRK Karlovac. Hrvatski izbornik Lino Červar objavio je popis 28 rukometaša koje je prijavio EHF-u, a na koje računa za EP 2020. kojemu su domaćini Austrija, Norveška i Švedska. Među pozvanima je i Luka Cindrić, najbolji rukometaš ikad koji je premijerligašku igračku karijeru započeo 2012. u HRK Karlovcu. U prvoj sezoni (2012./2013.) u dresu Karlovca postigao je 243 pogotka u 33 utakmice, od čega 38 iz sedmeraca i bio je najbolji strijelac. U drugoj sezoni je u 15 utakmica 131 puta postigao pogodak, od čega 31 puta sa sedam metara. Danas je jedan od najboljih rukometaša na svijetu, igrač španjolske Barcelone.

Izdvojeno


Reci što misliš!