KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Ulazimo u razdoblje Karlovačkog cenera i Plitvičkog maratona

7 DANA NA 4 RIJEKE: Ulazimo u razdoblje Karlovačkog cenera i
Plitvičkog maratona

NIKAD JAČI KARLOVAČKI CENER

6. Cedevita Karlovački cener je pred vratima. Jedna od najpopularnijih cestovnih utrka u Hrvatskoj i jedan od prepoznatljivih simbola grada Karlovca tradicionalno će se održati drugi petak u lipnju, u prepoznatljivom i omiljenom večernjem terminu – 8. lipnja 2018. Službeno najbrža cestovna desetka u Republici Hrvatskoj biti će ove godine vjerojatno najbrža ikada. Za rušenje trenutnog rekorda staze koji iznosi 29:39, potrebno je trčati brže od po 2:58 km/h!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bivši karlovački atletičar Robert Franjković planira da najbolji atletičari u Karlovcu ove godine po prvi puta istrče 10 kilometara ispod 29:00 što je već svjetski vrijedan rezultat i u skladu je sa željama organizatora da s Karlovačkim cenerom uđu u kalendar Svjetske atletske federacije kao jedna od „IAAF Label“ utrka. Štoviše, uvjereni su da će uspjeti dovesti i većinu najboljih hrvatskih dugoprugaša jer Cener dodatno nagrađuje domaće natjecatelje, a i oni će imati prilike trčati uz bok izvrsnih atletičara iz Maroka, Etiopije, Kenije, Mađarske.

- Izvrsni slovenski trkači biti će također na startu Multipower Elite Race utrke – rekao je Robert Franjković, pokretač i organizator Karlovačkog cenera.

Karlovački cener jedina je cestovna utrka u Hrvatskoj koja ima ovakav koncept s utrkom elitnih trkača, dok je glavna utrka građana na rasporedu odmah po završetku utrke profesionalnih trkača u 20:00 sati kada će na startu ponovo biti više od 1.000 trkača rekreativaca svih godina starosti i sasvim različitih mogućnosti. Trčanje po samoj gradskoj jezgri – povijesnoj Zvijezdi, još je jedna od specifičnosti karlovačke utrke te istu krasi izvrsna atmosfera. Karlovčani su utrku odlično prihvatili. Osim što raste broj trkača, svake godine sve je više građana uz samu stazu koji zdušno bodre sve natjecatelje.

Kompletan događaj je na središnjem gradskom trgu – Trgu bana Josipa Jelačića, počinje već u četvrtak, 7. lipnja u 18:00 s dječjim utrkama za koje se prijaviti može na licu mjesta bez plaćanja kotizacije. Prijave za utrku su otvorene do četvrtka, 31. svibnja 2018., na službenoj stranici utrke www.karlovac10.run gdje se mogu pronaći i ostale informacije o samom događaju.

Prisjetimo se dosadašnjih pobjednika: 2013. Goran Grdenić (31:55) 2014. Goran Grdenić (31:41) 2015. Nikola Mikulić 32:27) 2016. Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo (29:39) 2017. Abel Kibet Rop (30:03)

NAJPOZNATIJA HRVATSKA UTRKA – PLITVIČKI MARATON

Sve je počelo još 1981. godine na inicijativu profesora Ivana Teklića i održalo se sve do danas. Prva dva Plitvička maratona bili su maratoni samo po nazivu. U ono vrijeme bilo je uobičajeno svaku malo dulju utrku nazvati maratonom – na Plitvicama se trčalo 24 km. No, već treći je bio „pravi maraton“ u duljini od 42.195 m. Termin je tada još bio jesenski… Od tada pa do danas, Plitvički maraton doživio je promjene, dodatke, preživio bolje i lošije dane, ali uvijek je bio središnje mjesto cestovnog trčanja u Hrvatskoj i regiji. Gotovo svi najbolji hrvatski maratonci nastupali su i ponekad pobjeđivali, boreći se s jakom konkurencijom. Prvi vikend u lipnju ustalio se posljednjih godina i rezerviran je trkački dolazak u naš najpoznatiji Nacionalni park – Plitvička jezera. Lijepa, ali teška maratonska i polumaratonska staza, stalni je izazov i stvar prestiža.

Ove godine 33. izdanje maratona održat će se u nedjelju 3. lipnja, te je ujedno i službeno Prvenstvo Hrvatske – pojedinačno i ekipno, a od prošle godine Plitvički maraton nije samo jednodnevna manifestacija nego cijeli maratonski vikend. Već se u petak od jutarnjih sati otvara Maraton EXPO u dvorani ŠRC Mukinje gdje trkači mogu preuzeti svoje bogate startne pakete, koji između ostalog sadrže i ulaznicu za Nacionalni park, te pogledati ponudu izlagača. Subota je rezervirana za utrku na 5 km u 17:30 za koju se još moguće prijaviti na http://www.utrka.com/utrke/plitvickimaraton/2018/info/ i dječje utrke koje počinju u 18:30 i otvorene su za sve bez naknade uz prijavu na licu mjesta.

Po završetku sportskog dijela slijedi glazbena poslastica – koncert TBF-a na koji su svi pozvani! U 21:00 sat kad počinje koncert prostor starta na Mukinjama gdje će TBF održati svoj koncert zasigurno da će biti popunjen jednako kao i na startu maratona koji slijedi u nedjelju.

Naravno, središnji događaj je uvijek maratonska utrka u nedjelju, 3. lipnja sa startom u 9:00 sati. Sa starta će zajedno s maratoncima i polumaratoncima trčati i trkači u maratonskim štafetama. Gotovo 1.500 trkača na startu od kojih je gotovo polovica izvan Hrvatske iz 40 zemalja s pet kontinenata u nedjelju i više od 500 u subotu.

Prijave za maraton i polumaraton su zatvorene, očekuje se i veliki broj djece u utrkama za najmlađe te jedan veliki praznik trčanja u najljepšem mogućem ambijentu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Izdvojeno


Reci što misliš!