KOLUMNE / 7 DANA NA 4 RIJEKE

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karlovačko-dugoreško-ozaljski sportaši na Olimpijskim igrama mladih u Argentini

7 DANA NA 4 RIJEKE: Karlovačko-dugoreško-ozaljski sportaši na
Olimpijskim igrama mladih u Argentini

OLIMPIJSKE IGRE MLADIH

U Argentini se još kratko održavaju Olimpijske igre mladih (6. – 18. listopada 2018.) na koje je iz Hrvatske otputovalo 36 sportašica i sportaša u 11 sportova. Olimpijske igre mladih festival su sportskog nadmetanja, prijateljstva, zabave i dobre volje a temeljna poruka je zajedništvo. Na ovogodišnji Igrama sudjeluju sportašice i sportaši u dobi između 15 i 18 godina, njih 4012 iz 206 država. Prvi put u povijesti olimpizma na jednim Igrama pod okriljem MOO-a sudjeluje jednak broj sportašica i sportaša - po 2006 iz 206 država svijeta. U 12 natjecateljskih dana na OIM-u 4012 mladih olimpijaca i olimpijki odmjerava sportsko umijeće u 241 natjecanju u 32 sporta. Posebnost trećem izdanju OIM-a daje i činjenica o jednakoj zastupljenosti mladih olimpijaca i olimpijki (2006+2006). Zanimljivo je pritom da hrvatski omjer sportašica i sportaša prilično ide u korist „nježnijeg spola“ – 22 prema 15.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ANJA VIDA LUKŠIĆ

Talentirana 18-godišnja Ozljanka Anja Vida Lukšić osvojila je srebrnu medalju na OIM 2018. s hrvatskom rukometnom reprezentacijom na pijesku te tako postala ponos Grada Ozlja. Standardna je i juniorska reprezentativka Hrvatske u rukometu. Rođena je 2000. godine u Ozlju gdje je pohađala OŠ „Slava Raškaj“. Rukomet je počela trenirati u ŽRK Colapis iz Ozlja već od 3. razreda osnovne škole kod prof. Alberta Bukovca koji joj je kasnije bio trener u ŽRK Colapis. U srednju školu krenula je u Zagreb gdje je rukomet počela trenirati u RK Trešnjevka. Sada je standardna prvoligaška seniorska igračica zagrebačkog kluba već treću sezonu. Od toga zadnje dvije sezone je nositeljica igre i najbolji strijelac kluba.

Nisu Olimpijske igre mladih ali je vrijedno spomenuti jer se opet radi o sportašici iz Ozlja.

VALENTINA PAVLAKOVIĆ

Gradonačelnica grada Ozlja, Gordana Lipšinić, ugostila je ozaljsku kuglačicu Valentinu Pavlaković i uručila joj cvijeće i prigodan poklon, pošto je Valentina u mjesecu svibnju 2018. godine, kao članica hrvatske kuglačke reprezentacije za uzrast U-23, osvojila ekipno zlato na Svjetskom kuglačkom prvenstvu u rumunjskom gradu Cluj Napoca.

Poznato je ime ove mlade djevojke koja je svoje prvo svjetsko zlato osvojila: 2010. godine u Rijeci za uzrast U-14; 2011. u Sarajevu broncu; 2013. u mađarskom Zalaegerszegu ekipno zlato za uzrast U-18. Tada je srušen i svjetski ekipni rekord za mlađe juniorke sa srušenih 2410 čunjeva ...

Valentina kugla posljednju sezonu za dva kuglačka kluba – ozaljski ŽKK Kupa i porečku Istru. Igračku karijeru nastavit će u „Istri“. Naime, u tom prvoligašu ima bolje uvjete za igru i dalji napredak te eventualni ulazak u seniorsku žensku kuglačku reprezentaciju.

A sad opet malo o Olimpijskim igrama mladih.

JURICA SUHIN

Karlovački gimnastičar Jurica Suhin je u Buenos Airesu bio u ulozi suca u muškoj sportskoj gimnastici delegiran od strane Svjetske gimnastičke federacije (FIG) gdje su mogli sudjelovati samo suci mlađi od 35 godina. FIG je za ovo natjecanje delegirao suce na temelju rezultata na sudačkom ispitu i iskustvu stečenog na natjecanjima u aktualnom sudačkom ciklusu. Tako da su se na OIM u Argentini našli trenutno najbolji mladi suci u gimnastici.

ANDREA PAVLOVIĆ

Uz karlovačkog gimnastičkog suca Juricu Suhina na Ljetnim olimpijskim igrama predstavnika je, barem posredno, imala i Duga Resa. Odnosno, dugoreški Stolnoteniski klub Aquaestil, čija je igračica, Zagrepčanka Andrea Pavlović, predstavljala Hrvatsku na tom najvećem svjetskom sportskom natjecanju mladih. Pavlović je prvo nastupila u pojedinačnoj konkurenciji i nije baš imala sreće sa ždrijebom. Na turniru mješovitih parova igrala je s Argentincem Bentancorom, a prošli su vrlo slično. Nije bila riječ o klasičnom turniru parova, već su parovi imali ulogu svojevrsnih ekipa pa se igrao ženski meč, muški meč i meč parova.

FUTSAL

Podsjetimo još i da je Karlovac od 1. do 4. studenog prošle godine bio domaćin europskih kvalifikacija u futsalu za Olimpijske igre mladih 2018. godine u Buenos Airesu. Na parketu dvorane kraj Korane nadmetale su se reprezentacije Hrvatske, Španjolske, Belgije i Kazahstana. Reprezentacija Španjolske pobjednik je tog karlovačkog kvalifikacijskog turnira. Mladi Španjolci u odlučujućem susretu svladali su Hrvatsku sa 4:1.

Krovna europska nogometna federacija UEFA izrazito je bila zadovoljna organizacijom turnira u Karlovcu te je na adresu Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) uputila pismo u kojemu zahvaljuje svim organizatorima, koji su odlično odgovorili na sve zahtjeve: “Priprema turnira, kao i cijelo natjecanje u Karlovcu, bili su izvrsni. Svi su sudionici pohvalili atmosferu te bismo željeli zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Radujemo se suradnji u budućim natjecanjima.”, stoji u pismu.

Izdvojeno


Reci što misliš!