KOLUMNE / SIGNALI NAD GRADOM

KOLUMNA TIHOMIRA IVKE

SIGNALI NAD GRADOM: Karlovačka humanitarna akcija "Spasimo povlaštene"

SIGNALI NAD GRADOM: Karlovačka humanitarna akcija
PIXELL/KAportal

Naime, ni u prvom ni drugom slučaju, šefu karlovačkog HGK nije palo na pamet da javnosti kao javni službenik ispriča koji detalj o „igla partiju“ u ustanovi koju vodi.

Karlovac se teško probija na program nacionalnih televizija i stranice nacionalnih dnevnika. I bolje da je tako, jer i kad se probije, obično to nije zato jer se ovdje dogodilo nešto dobro, napredno, i na korist većine njegovih građana. I eto ga, već drugi put u dva tjedna Karlovac je predmet zanimanja nacionalnih medija jer prednjači u nemoralnoj raboti cijepljenja preko reda. 

Možda je to za nacionalnu razinu nešto novo, ali teško je povjerovati da se itko u Karlovcu iznenadio s činjenicom da je mimo preporuka i planova Ministarstva zdravstva cijepljeno 15-ak karlovačkih direktora na čelu s vječitim šefom Gospodarske komore u Karlovcu Zlatkom Kuzmanom, ali kao što smo mogli čuti, i glavnim državnim revizorom, Karlovčaninom Ivanom Klešićem kojem je valjda također javljeno da se u Karlovcu može cijepiti preko reda. Nije se nitko vjerojatno previše začudio ni kad je RTL objavio nastavak priče koja se po kuloarima vrtjela i danima prije; da je bivši HDZ-ov župan, kirurg Nedjeljko Strikić sredio u karlovačkoj bolnici cijepljenje preko reda karlovačkom tajkunu Nikoli Hanželu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nikome u Karlovcu nije nimalo čudno što se na previše mjesta u kontekstu ovih priča spominje akronim HDZ. Bilo bi čudnije da se ne spominje. Onima koji ne glasuju za HDZ jasno je da su svi oni tu gdje jesu, uključujući i blisku im „gospodarsku elitu“ baš zato jer su sami sebi najvažniji, da je njihovo javno i političko djelovanje kamuflaža da prije svega njima bude bolje, a drugima kako bude. Oni pak koji glasaju za njih ili bi htjeli biti kao oni i imaju osobne koristi od vlasti, ili su mazohisti. Oni vole da ih se radi magarcima, kad ih se gazi, kad ih se krade, kad ih se zapostavlja, kad se drugi bogate na njihov račun. Oni vole ljude koje nije sram ni pred vlastitim roditeljima da uzmu cjepivo preko reda, a kamoli pred njima, stokom sitnog zuba. Oni koji pak uopće ne glasaju su najgori. Misle da su iznad toga, da su jako pametni, a zapravo održavaju status quo.

A što znači status quo u Karlovcu najbolje govori upravo ovaj bezobrazluk s cijepljenjem preko reda. Ako ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da nitko iz karlovačkog HZJZ-a nije prijavio da će provoditi „promociju“ cijepljenja tako da cijepi lokalne direktore, onda znači da Branko Zoretić, HDZ-ov ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, ne samo što je cijepljenjem postupio nemoralno i mimo plana prioriteta Ministarstva znanosti, već je lagao cijeloj naciji u kameru RTL-a. U uređenoj demokratskoj državi drugi dan bi morao napustiti svoju fotelju. 

Nakon vijesti da je jedan kirurg sredio cijepljenje preko reda lokalnom tajkunu u Općoj bolnici, ma koliko on pred izbore dao novca za HDZ, a između izbora bolnici, netko je morao snositi posljedice. Hanžel ne, on je – kao i obično - samo uzeo ono što je mogao, ali ravnatelj bolnice Nikša Antica morao je na neki način kazniti Strikića i dati do znanja da nemoral i samovolja ne mogu biti modeli ponašanja u javnoj ustanovi. Ne mislimo tu na otkaz jer nam i kirurzi poput Strikića nasušno trebaju, ali ovaj je potez vrijedan da ga se skine s vođenja odjela. Ili, ako nema za to hrabrosti, trebao bi sam Antica otići. Tako se to radi u normalnim državama. Ali, ravnatelj Antica, koji se više nije mogao ograđivati od slučaja riječima da nema saznanja o zloporabama cijepljenja u bolnici, nije imao hrabrosti ni javiti se na poziv novinara RTL-a, a kamoli za nešto više.  

Da se karlovački moćni javni službenici ne znaju ponašati elementarno demokratski, ili da se ponašaju elementarno demokratski samo kad njima odgovara, još je jedna tužna istina na koju su nas podsjetili „karlovački“ prilozi iz RTL-ove „Potrage“.  Naime, ni u prvom ni drugom slučaju, šefu karlovačkog HGK nije palo na pamet da javnosti kao javni službenik ispriča koji detalj o „igla partiju“ u našoj ustanovi koju vodi. Bio je nedostupan dva tjedna zaredom za novinare RTL-a. Gospodin Kuzman i inače nije brz na odgovorima na pitanja koja mu nisu po ćefu, pa tako KAportal i dalje čeka odgovor na upit koliko gospodarska komora u Karlovcu ima zaposlenih, koja je prosječna plaća, kolika je njegova plaća i čiji je skupocjeni Mercedes S klase u kojem ga je kao ubogog višeg činovnika neobično vidjeti u posljednje vrijeme. 

Ni inače razgovorljiva HDZ-ova županijska šefica Nada Murganić nije našla za shodno prokomentirati u mikrofon humanitarnu akciju „spasimo povlaštene“ u režiji svog zamjenika u županijskom HDZ-u i šefa karlovačkog HZJZ-a Branka Zoretića. Voljeli bi znati kako bivša ravnateljica doma za starije u Karlovcu, gleda na to da je dio karlovačke „gospodarske elite“ (navodnici su ovdje u službi ironije), cijepljen prije od onih koji su po planu Ministarstva zdravstva na vrhu prioriteta: njeni bivši kolege u domu i njeni bivši štićenici. 

Baš kao i županijski HDZ, i nasljednica Damira Jelića u fotelji županice se napravila pametna, pa je za televizijski format koji zahtjeva video snimku ili barem audio zapis, ponudila da će naknadno odgovoriti pismeno. Ni svježoj HDZ-ovoj uzdanici nije palo na pamet odgovarati na neugodna pitanja. Izbori se ipak bliže. Treba misliti na sebe. 

Da sumiramo. Netko je u ovoj priči etički zgriješio. Kad to učini Hanžel, pa čak i svi direktori koji su imali obraza iskoristiti svoju poziciju i povezanost s politikom da dobiju preko reda nešto što ih ne ide, to ide samo na njihovu dušu. Možemo ih prezirati, ali oni su privatnici, mogu postaviti svijet tako da su oni centar tog svijeta, a da im nitko ne može prigovoriti ni jednu riječ. 
 
Ali, Zoretić, Strikić, Kuzman, Antica, gospođe Murganić i Furdek Hajdin su na ovaj ili onaj način javni službenici. Za njih vrijede druga pravila. Pravila na koja su otuđeni i odnarođeni zaboravili i počeli se ponašati po Superhikovoj maksimi „uzmi siromašnom i daj bogatom“. Netko je zbog cijepljenja privilegiranih preko reda u režiji politike morao otići. A nije. I neće.
 
U normalnoj i uređenoj demokratskoj državi vlast mora kazniti za primjer svoje ljude koji rade mimo javnog interesa, izigravaju procedure i potkopavaju kredibilitet vlasti jer će inače vlast kazniti birači na izborima. U Hrvatskoj i Karlovcu vlasti to nije sila. Jer, nit' smo normalni, nit' smo uređeni.  

Izdvojeno


Reci što misliš!