KUHAM SLASNO

KUHA MONIKA ČULIG

Kuham slasno: Savršeno jelo za kraj ljeta - recept za štrudlu s vrganjima i porilukom

Kuham slasno: Savršeno jelo za kraj ljeta - recept za štrudlu s vrganjima i porilukom

Ja ću se zadržati na ljetu, i sezonskoj namirnici, kralju ljeta - vrganju. Danas Vam predstavljam recept za štrudlu sa vrganjima i porilukom.

Jesu li godišnji odmori završili, pripremamo se za nove radne pobjede, novu vrtićku ili školsku godinu?!

Koliko sam očekivala da će ovo biti dugo toplo ljeto, prošlo mi je kao za tren, nisam ni primjetila kako je prošlo podosta vremena od objave novog recepta.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ja ću se zadržati na ljetu, i sezonskoj namirnici, kralju ljeta - vrganju. Danas Vam predstavljam recept za štrudlu sa vrganjima i porilukom.

Potrebne namirnice za 4 osobe:
(nadjev)

350g svježih vrganja
150g poriluka
100g pancete
ulje
sol, papar, svježi peršin, majčina dušica
rastopljeni maslac

tijesto za štrudlu:

400g glatkog brašna
6 žlica ulja
malo soli
2-2.5dcl tople vode

Priprema tijesta:

Od brašna, ulja, soli te vode umijesiti glatko tijesto.
Tako pripremljeno tijesto ja premažem uljem, stavim u vrećicu za zamrzavanje, ispustim zrak i na kratko stavim u hladnjak.
Dok se priprema nadjev bit će spremno za razvući.

Priprema nadjeva:

Vrganje očistiti od ostatka zemlje, lišća te ih narezati na ploške (ne pretanko).
Poriluk također očistiti, narezati na krugove, oprati i ocijediti.
Pancetu izrezati na sitne rezance, popržiti na ulju te na to dodati poriluk da malo uvene. Začiniti solju i paprom.
Na to dodati svježe rezane vrganje i sve zajedno dobro izmješati.
Dodati začinsko bilje.

Sada je vrijeme za razvući kore...pripremite platnenu podlogu, pobrašnite, na to stavite tijesto. Za početak možete upotrijebiti valjak da si malo olakšate.
Poslije jednostavno laganim potezima vrhovima prstiju vučete tijesto "prema van" u svim smjerovima.

Tako tanko pripremljeno tijesto premažemo rastopljenim maslacem, na njega rasporedimo nadjev koji je potrebno malo ohladiti.Ja osobno, nadjev stavljam na cijelu površinu. Nakon toga uz pomoć platnene podloge, podignite jednu stranu i zarolajte. Premažite uljem tepsiju i u nju složite štrudlu.

Peći u zagrijanoj pećnici oko 35 min, na 180 stupnjeva.

Ovu štrudlu poslužite uz hladan umak od kiselog vrhnja, maslinovog ulja, papra i sitno sjeckanog češnjaka.

Savjet više: ako nemate vremena raditi tijesto za štrudlu, možete se poslužiti gotovim korama ili lisnatim tijestom...(do prvog sljedećeg puta dok se ne upustite u pripremu tijesta).
Također je ovaj nadjev dobra kombinacija sa tjesteninom (špageti, široki rezanci, ali i za lazanje).

Kuhajte sa ljubavlju, i dajte mašti i osobnom ukusu na volju.
Tek tada će to biti za prste polizati.

Kažu da još ima vrganja, idemo iskoristiti lijep dan, prošetati i možda, ako imamo sreće, pronaći ručak u prirodi.
Bilo bi lijepo kad bi pronađenu gljivu odrezali pri samom dnu korijena te tako sačuvali stanište, prirodu, i sve šta nas okružuje.

Ostanimo odgovorni prema drugima, sebi i prirodi.

Do sljedećeg puta, sve Vas lijepo pozdravljam.
Monika

Izdvojeno


Reci što misliš!