KUHA MONIKA ČULIG
Kuham slasno: Savršeno jelo za kraj ljeta - recept za štrudlu s vrganjima i porilukom
Ja ću se zadržati na ljetu, i sezonskoj namirnici, kralju ljeta - vrganju. Danas Vam predstavljam recept za štrudlu sa vrganjima i porilukom.
Jesu li godišnji odmori završili, pripremamo se za nove radne pobjede, novu vrtićku ili školsku godinu?!
Koliko sam očekivala da će ovo biti dugo toplo ljeto, prošlo mi je kao za tren, nisam ni primjetila kako je prošlo podosta vremena od objave novog recepta.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
- Sada smo pred samim otvaranjem, a sigurna sam da će i ovaj spot koji radimo biti i dodatni poticaj svima da posjete ovaj centar i naš grad, kazala je županica.
-
Kako dodaju u policiji, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krađe protiv osumnjičenih će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.
-
Nevrijeme koje je zahvatilo središnju Hrvatsku u Karlovačkoj županiji nije prouzročilo znatniju štetu - pala su dva električna stupa kod Maljevca, ali nije bilo prekida opskrbe električnom energijom.
Ja ću se zadržati na ljetu, i sezonskoj namirnici, kralju ljeta - vrganju. Danas Vam predstavljam recept za štrudlu sa vrganjima i porilukom.
Potrebne namirnice za 4 osobe:
(nadjev)
350g svježih vrganja
150g poriluka
100g pancete
ulje
sol, papar, svježi peršin, majčina dušica
rastopljeni maslac
tijesto za štrudlu:
400g glatkog brašna
6 žlica ulja
malo soli
2-2.5dcl tople vode
Priprema tijesta:
Od brašna, ulja, soli te vode umijesiti glatko tijesto.
Tako pripremljeno tijesto ja premažem uljem, stavim u vrećicu za
zamrzavanje, ispustim zrak i na kratko stavim u hladnjak.
Dok se priprema nadjev bit će spremno za razvući.
Priprema
nadjeva:
Vrganje očistiti od ostatka zemlje, lišća te ih narezati na
ploške (ne pretanko).
Poriluk također očistiti, narezati na krugove, oprati i
ocijediti.
Pancetu izrezati na sitne rezance, popržiti na ulju te na to
dodati poriluk da malo uvene. Začiniti solju i paprom.
Na to dodati svježe rezane vrganje i sve zajedno dobro
izmješati.
Dodati začinsko bilje.
Sada je vrijeme za razvući kore...pripremite platnenu podlogu,
pobrašnite, na to stavite tijesto. Za početak možete upotrijebiti
valjak da si malo olakšate.
Poslije jednostavno laganim potezima vrhovima prstiju vučete
tijesto "prema van" u svim smjerovima.
Tako tanko pripremljeno tijesto premažemo rastopljenim maslacem, na njega rasporedimo nadjev koji je potrebno malo ohladiti.Ja osobno, nadjev stavljam na cijelu površinu. Nakon toga uz pomoć platnene podloge, podignite jednu stranu i zarolajte. Premažite uljem tepsiju i u nju složite štrudlu.
Peći u zagrijanoj pećnici oko 35 min, na 180 stupnjeva.
Ovu štrudlu poslužite uz hladan umak od kiselog vrhnja, maslinovog ulja, papra i sitno sjeckanog češnjaka.
Savjet više: ako nemate vremena raditi tijesto za štrudlu, možete
se poslužiti gotovim korama ili lisnatim tijestom...(do prvog
sljedećeg puta dok se ne upustite u pripremu tijesta).
Također je ovaj nadjev dobra kombinacija sa tjesteninom (špageti,
široki rezanci, ali i za lazanje).
Kuhajte sa ljubavlju, i dajte mašti i osobnom ukusu na
volju.
Tek tada će to biti za prste polizati.
Kažu da još ima vrganja, idemo iskoristiti lijep dan, prošetati i
možda, ako imamo sreće, pronaći ručak u prirodi.
Bilo bi lijepo kad bi pronađenu gljivu odrezali pri samom dnu
korijena te tako sačuvali stanište, prirodu, i sve šta nas
okružuje.
Ostanimo odgovorni prema drugima, sebi i prirodi.
Do sljedećeg puta, sve Vas lijepo pozdravljam.
Monika
Izdvojeno
-
U međuvremenu je Nenad pravomoćno osuđen u kaznenom predmetu
-
- Sada smo pred samim otvaranjem, a sigurna sam da će i ovaj spot koji radimo biti i dodatni poticaj svima da posjete ovaj centar i naš grad, kazala je županica.
-
Projekt u prvoj fazi obuhvaća uređenje 50 kilometara plovnog puta od Sredičkog do Veslačkog kluba Korana u Karlovcu.
-
Upozoravaju kako poveznica (link) koja se nalazi u sadržaju e-mail poruke vodi na stranicu koja nije povezana s Karlovačkom bankom te mole da ni u kojem slučaju ne otvarate link te poruku obriše
Reci što misliš!