MOZAIK

THE EXPLOITED

Je li punk mrtav pitali smo legendarni bend koji je prvi uzviknuo 'Punk's not dead!'

Je li punk mrtav pitali smo legendarni bend koji je prvi uzviknuo 'Punk's not dead!'
RTL Direkt

Sinoć je u Zagrebu 1300 pankera pogalo uz glazbu jednih od najpoznatijih pankera na svijetu. Je li pank mrtav pitali smo upravo bend od kojeg legendarni Pank's not dead i potječe. Nisu Sex Pistolsi, već jednako legendarni Exploited

Vidjeli smo sve - irokeze, marte, šiljke, kožnjake, poganje i 1300 ljudi koji su došli pogledati škotski bend Exploited i šibensku Nulu.

"Punk, Rock, Metallica - to je moj đir. Sviđa mi se ta muzika, zabavna je, nema onog razvlačenja. Jedina u razredu slušam, pa mene u školi malo zezaju", govori Petra iz Lepoglave.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Možda među mladima nije popularan kao nekada, ali još uvijek ima onih koji se bune kroz pjesme. Kao ovi Slovenci iz Maribora. Imaju 20 godina, i uskoro će odsvirati svoj prvi punk koncert.

"U Mariboru punk scena ne postoji. Ovo mi je basist iz benda, mi smo jedan od oko pet punk bendova u Sloveniji", kazao je Armin iz Maribora.

"Moguće da je punk malo nestao, ali što se mene tiče, ja kažem: kraljica je umrla, ali punk nije", kazao je Kristian iz Ljubljane.

Seks i nasilje, Amerika koja priča samo jezikom novca, život je kaos, a vojska ih ubija. Tako pjeva Exploited. Frontman benda, Wattie, kaže nam da problemi u društvu nisu nestali, a inspiracije - još uvijek ima.

"Puno toga imamo zbog čega moramo prosvjedovati. Puno je siromaštva, imamo rat koji traje, j***ni rat. Putin ubija ljude u Ukrajini. Mislim da je teško za mlade. Imam sinove, njima je teško pronaći stan za život, jer je sve skupo. Ne mogu pronaći ni poslove za dobru plaću. Charles On nije moj kralj. Nemam ništa protiv njega, čak sam ga i upoznao, ali nije moj kralj. Ja sam kralj punk, kako on može biti kralj? Šalim se, naravno" , govori Wattie Buchan iz The Exploited.

Kralj punka, koji sa 65 svaki drugi dan pjeva u drugoj državi, ne misli se umiroviti, sve dok ima snage izaći na pozornicu. A ostali pankeri danas?

"Punkeri su danas, mislim kroz tih 40 godina, ne može se jedan stil zadržavati na samo tri akorda na gitari, tako da su danas punkeri i duboko u IT sektoru, i u filozofiji, oni su hakeri, književnici, filmaši, kroz sve grane kulture punk se prožima", kazao je Vedran Meniga iz Nula.

Puno je to više od onog što se može vidjeti na koncertima. Koji su i dalje ljuti, nezadovoljni i bučni, ali ipak s nešto manje nasilja.

"Trebaju djeca malo divljati, iživjet se, svi su jako ukočeni, trebaju malo đuskati… Ako nemate slomljenu arkadu niste bili. Evo razbio sam arkadu, i slomio par rebara", govori Punky iz Zagreba.

Punk nije samo odjeća, punk je životni stil kaže Wattie. Ali čak i taj životni stil - ne znači da se po doma sluša samo ovo.

"Adele je dobra, ona zna pjevati, ja ne znam. Ja samo stvaram buku - ali to vam je punk rock. To je poanta. Adele sam najviše volio u njezinom prvom albumu", dodaje Wattie Buchan.

Ne znamo sluša li Adele Exploited, ali sada znamo da punk nije mrtav, samo spava, kako kažu naši sugovornici koji su i sinoć koncert završili - u svom stilu.

Izdvojeno


Reci što misliš!