SKRIVENI RAJ NADOHVAT RUKE

privatni raj

Bila je gradska cura, a sada je kaubojka! Petra je zasukala rukave i usred divljine izgradila prekrasan ranch: Još mi samo fali saloon, bit će tu na brdašcu!

Bila je gradska cura, a sada je kaubojka! Petra je zasukala rukave i usred divljine izgradila prekrasan ranch: Još mi samo fali saloon, bit će tu na brdašcu!

Nekada krš i šikara a danas prekrasno imanje koje nosi naziv Wild Spring Ranch na kojemu osim Petre i njezina supruga žive i četiri njihova najvažnija ljubimca: Triple Cool, Velles, Anakron i Ajs.

Petra Gregl (34) je posebna iz dva razloga. Prvo, napravila je jedan iznimno hrabar životni potez te se sa zagrebačkog asfalta doselila u Staru Kršlju, zabit na granici Korduna i Like. Drugo, ostvarila je i vaše snove, jer je učinila nešto o čemu godinama maštate i imate sto razloga zašto bi tako nešto i vi željeli, možda čak i trebali učiniti, no uvijek prevagne onaj jedan "ali". Stara Kršlja nalazi se u općini Rakovica u Karlovačkoj županiji, naslonjena je na fenomen Plitvičkih jezera s jedne i Baraćevih špilja s druge strane, u netaknutoj prirodi, pa onu riječ "zabit" s početka priče shvatite uvjetno, jer iza nje isto dolazi - "ali".

Tajno brdašce

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rođena je Zagrepčanka, po zanimanju je tehničarka za očnu optiku, međutim, od svoje sedme godine je jahačica konja, s 12 je počela njezina avantura s galopskim konjima, s 16 je odradila svoju prvu jahačku utrku, a zagrebački hipodrom čitavo vrijeme bio je bio njezin drugi dom. Sama za sebe kaže da nije neki kompetitivni tip, pa joj utrke nisu najbolje sjele, ali jest zato trenerski posao. Po prirodi je perfekcionist, pa se zato u tom pozivu i našla. Jedno vrijeme je hobi uspjela kombinirati s poslom, ali je to išlo sve teže i teže. Sa suprugom je potom otišla živjeti u jedno manje mjesto kraj Vrbovca, prvenstveno zato da tamo mogu držati konje, neko vrijeme radila je i u Italiji, no ubrzo joj je za oko zapelo zapušteno imanje u Staroj Kršlji. Ima tome točno tri godine.

- Malo je reći zapušteno. Znači, parcelu smo odredili onako od oka, onda je čovjek ušao s malčerom i nekako pogodio nekadašnji temelj kuće, po kojemu smo se orijentirali dalje. Kada smo očistili veći dio, shvatili smo da imamo u sklopu imanja i jedno brdašce, gdje smo napravili staju za konje - kaže nam Petra. U ovom trenutku očistili su oko 5 hektara od ukupno 13, koliko imaju u vlasništvu.

Četiri najvažnija ljubimca

Nekada krš i šikara a danas prekrasno imanje koje nosi naziv Wild Spring Ranch na kojemu osim Petre i njezina supruga žive i četiri njihova najvažnija ljubimca, koja ćemo uskoro pobliže upoznati. Društvo im pravi i 12 ovaca, 13 kokoši, 4 mački i 3 psa. Većinu radova izvodi sama, pa je tako izradila kompostni vanjski toalet, kokošinjac, staju za ovce, hotel za pčele, a udolinicu između dijela u kojem žive životinje i obnovljene kuće u kojoj je ona, pretvorila je u pravi park. Nedostaje još samo jedna stvar - kaubojski saloon. Zna Petra već i lokaciju, a mi ne sumnjamo da će ubrzo baš na njoj i niknuti novi objekt na ranču.

U centru pažnje dakako su četiri konja, koji ovdje imaju kraljevski tretman. Smješteni su u staji poluotvorenog tipa po sistemu "paddock paradise", radi se o sistemu u kojemu konji u svakom trenutku mogu sami izaći u sistem staza dugih oko 1,5 kilometar, one ih od proljeća do kasne jeseni vode na pregonske pašnjake, a u zimskim mjesecima ih sprječavaju da ih unište svojim kopitima. U stajama imaju gumirane podloge, što dovoljno govori o pažnji koju im pridaje vlasnica.

Princeza u tijelu buildera

U ovu zapuštenu divljinu nije došla s velikim očekivanjima, samo je htjela da njezine životinje imaju veliki prostor za sebe. Turizam je došao spontano.

- Prvi plan je bio samo dovesti ovdje moje konje, da uživaju, a ja da radim svoj posao. Čak sam malo i zazirala od ovog vida turizma. No, kroz vrijeme sam shvatila da puno vremena posvećujem radu s tuđim konjima, ujahivanjima i treninzima, a moji kod kuće ne rade ništa. Imala sam četiri konja, a samo jednog za jahanje. Ukratko, ja sam radilo okolo da bih njima zaradila za hranu, a sada oni sebi zarađuju za hranu - kaže Petra.

Na svojim leđima prvu sezonu iznijeli su Triple Cool, Velles, Anakron i Ajs, a teško je reći jesu li više uživali sami konji ili jahači koji su ovdje stigli iz svih dijelova svijeta, ponajviše iz Njemačke, Nizozemske i Francuske.

- Pastuh Triple Cool je american paint horse, uvezen iz Italije, bila je to ljubav na prvi pogled, ogroman je, mišićav, pravi body builder, maneken za fotografiranje, no u duši je nježna princeza, ljute ga nagli i nepredvidivi pokreti. Šeta djecu, jašu ga odrasli i iskusni jahači, vuče kočiju, jako je dobro ujahan i doista je svestran - govori Petra.

Borba s divljom svinjom

Čini se da ga i tretira poput princeze, istimaren je do savršenstva, a griva mu je ispletena u pletenice. Svoj boks ima samo za sebe, dok su preostala tri ljubimca u drugome.

- Velles je isto pastuh i također american paint horse, samo drukčije namjene, pa je, što se građe tiče, malo više "slim". To je konj s kakvim se vjerojatno nikada nisam srela. Sada će navršiti pet godina, ali njega jašu djeca, nejahači, vuče kočiju, miran, pametan i staložen, a strašno hrabar. Evo, kad sam bila na jahanju s prijateljicom iz Nizozemske pred nas je izletjela divlja svinja. Ja sam ga jahala, on se ritnuo i odalamio svinju bez problema - priča nam Petra.

Zatim nas upozaje s Anakronom, njezinim prvim konjem, on će uskoro navršiti 19 godina, a kod nje je posljednjih 16. Iako je nešto sitnije građe od ostalih, on je vođa u krdu, očito ostali poštuju njegovo iskustvo s ljudima i autoritet.

- I na kraju Ajs, on je Anakronov sin, ima šest godina i jako je inteligentan, istražuje, trga sve što mu se nađe na putu. Ako zaboravim metlu, on će je izgristi i pojesti - kaže Petra.

Uživa u radu s konjima, nije joj problem, "šerafati" i kucati po drvenim objektima, a, dakako, strani joj nisu ni poljoprivredni poslovi. Ono što je najviše živcira su blagodati modernog doba, digitalije i društvene mreže. No, one su nužne da bi mogla komunicirati sa svojim gostima i od njih dobivati povratne informacije o tome kako su oni doživjeli boravak na njezinom ranču. A recenzije koje dobiva su doista sjajne.

- Sviđa im se priroda, jahanje, vožnja u kočiji, mir koji ovdje nalaze - kaže naša sugovornica.

Još saloon i nekoliko sitnica

Pitamo je za planove, a ona kaže da nikad ne radi neke dugoročne. No, želi se posvetiti radu s konjima kojih će u jednom trenutku imati najviše osam na ranču, očistiti preostale neočišćene dijelove grunta, a ne zaboravlja u planove podsjetiti na onaj saloon. Kod nje su dobrodošli volonteri, i do sada su dolazili sa svih strana svijeta, a dolazit će još više kada završi s poslovima na dodatnim smještajnim kapacitetima za njih.

Ima li problema sa samoćom? Ne, dobro joj dođe.

tekst: Mario Pušić

foto Robert Fajt; video Vito Butković

Izdvojeno


Reci što misliš!