TRAŽIŠ POSAO?

POSLA IMA, RADNIKA NEMA

Brojni poslodavci muku muče s pronalaskom radnika, o situaciji na tržištu rada u Karlovačkoj županiji ali i šire razgovarali smo s menadžerom portala Posao.hr

Brojni poslodavci muku muče s pronalaskom radnika, o situaciji na tržištu rada u Karlovačkoj županiji ali i šire razgovarali smo s menadžerom portala Posao.hr
Pixabay.com/KAportal

Naš sugovornik Dominik Raškaj dodaje da u Hrvatskoj ima posla za onoga tko želi raditi, a s obzirom na situaciju na tržištu rada, uvjeti su bolji nego prije.

Brojke nezaposlenih su na najnižim razinama od osamostaljenja Hrvatske, a situacija se dodatno promijenila jer je potreba za radnicima tolika moramo pribjegavati uvozu radne snage. O trenutnoj situaciji na tržištu rada u Karlovačkoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj smo razgovarali s Dominikom Raškajem, PR i Marketing managerom portala Posao.hr.

Podsjetimo, KAportal već više od dvije godine surađuje s portalom Posao.hr te u našoj stalnoj rubrici Tražiš posao? objavljujemo otvorena radna mjesta u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Imate li dojam da je povećan broj oglasa za radna mjesta u Karlovačkoj županiji, a s obzirom na početak turističke sezone?

Generalno je povećan broj oglasa za slobodna radna mjesta u cijeloj Hrvatskoj i to ponajviše u turističko - ugostiteljskoj djelatnosti. No kako Karlovačka županija nije dovoljno prepoznata kao turistička destinacija uz manji broj poslodavaca nego u primarno turističkim županijama, broj oglasa za radna mjesta se u ovoj županiji nije puno promijenio u odnosu na ostatak godine.

U kojem sektoru je najveća potražnja za radnom snagom?

Najviše oglasa za radna mjesta i dalje dolazi iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva, prodaje, administrativnih zanimanja te ekonomije, računovodstva i financija. Kandidati najviše pretražuju oglase za pozicije u prodaji, turizmu i ugostiteljstvu. Jasno je izražena potreba poslodavca za zapošljavanjem radnika iz turizma i ugostiteljstva te je u ovom segmentu jedan od najvećih izazova pronaći kvalitetne kandidate. Iako poslodavci nude sve više i više plaće i pogodnosti, radnika je i dalje teško pronaći. Neki su pribjegli zapošljavanju stranih radnika, no pitanje je koliko je to privremeno "gašenje vatre" ili će se to pokazati kao trajnije rješenje.

Jesu li mjesečna primanja s obzirom na inflaciju povećana u odnosu na prošle godine?

Navođenje visine plaće ili primanja nije obavezno u oglasima za slobodna radna mjesta, no iz dostupnih informacija primjećuje se trend objave viših iznosa plaće, čak i za trećinu u odnosu na prije, a sve ovisno o tome koliko je pojedino zanimanje deficitarno. 

Jesu li poboljšani uvjeti rada za samog radnika, i što poslodavac osim plaće još nudi kako bi privukao radnu snagu?

Većina poslodavaca se trudi osigurati bolje radne uvjete za radnike. Neke od pogodnosti koje nude su osigurani smještaj, plaćeni obroci i prijevoz, dodatna školovanja te plaćanje polaganja certifikata i sličnih potvrda ako je potrebno za posao. U odnosu na prošlih godina, primjećuje se trend poboljšavanja uvjeta rada za radnike svih razina.

- Kada sve sagledamo i analiziramo, mladi, ali i njihovi roditelji, bi prije upisa u srednju školu, a posebno prije upisa na fakultet, trebali dobro promisliti i povesti računa o sadašnjim potrebama tržišta, ali i budućim trendovima, rekao je Raškaj za KAportal. 

Dodaje da u Hrvatskoj ima posla za onoga tko želi raditi, a s obzirom na situaciju na tržištu rada, uvjeti su bolji nego prije. 

- Pozivamo vas da ipak pokušate pronaći zaposlenje u našoj zemlji, prije nego što donesete odluku da želite potražiti posao u inozemstvu. Dodatno skrećemo pozornost da su u posljednje vrijeme primijećene razne prijevare u pronalasku posla putem društvenih mreža, ali i putem raznih chat servisa i SMS poruka. Tražite posao isključivo putem službenih web portala za objavu oglasa za slobodna radna mjesta, jer samo tako možete pronaći kvalitetan i siguran posao, kaže nam menadžer portala Posao.hr. 

Izdvojeno


Reci što misliš!