VIJESTI.hr

VIDEO Zoran Šprajc: "Fini gospodin iz Virovitice na račun antifašizma proživljava zvjezdane trenutke"

VIDEO Zoran Šprajc:

Kada smo već kod finog i uglednog gospodina iz Virovitice, koji na račun antifašizma proživljava svoje zvjezdane političke trenutke, valja spomenuti da ugled predsjednika HVIDRA-e i saborskog zastupnika HDZ-a Josipa Đakića jako cijene i na Općinskom sudu u Virovitici.

Naime, po tužbi narečenog Josipa Đakića sud je reportera RTL-ove Potrage Ivana Žadu nepravomoćno osudio na četiri mjeseca zatvora uvjetno, uz rok kušnje od godinu dana. I to zbog toga što je kolega Žada snimao svoj razgovor s gospodinom Đakićem kojemu se požalio da mu je njegov sin, Ivan Đakić, isto jedan jako fini gospodin, zaprijetio premlaćivanjem zbog pisanja o njegovu ocu.

Žada audiosnimku tog razgovora nije nigdje objavio nego ju je prepričao na svom Facebook profilu, ali sud je ocijenio da je riječ o neovlaštenom snimanju i nije prihvatio argument obrane da je u konkretnom slučaju snimanje razgovora bio javni interes.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Inače, mlađi Đakić je zbog prijetnji Žadi u drugom postupku nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci zatvora uvjetno. Evo što o svemu kažu Ivan Žada i Hrvatsko novinarsko društvo.

"Ova predstava je za mene bila očekivana jer se sudilo u Virovitici... To je pritisak na slobodu medija u Hrvatskoj", kazao je Žada, a kritičan je bio i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko:

"Hrvatsko novinarsko društvo šokirano je presudom prema našem kolegi Ivanu Žadi. Smatram da ova presuda nije u skladu s europskim strandardima zaštite slobode izražavanja jer se ovdje ne radi o privatnom razgovoru. Razgovor između državnih dužnosnika i novinara je uvijek tema od javnog interesa. Stoga će HND i njegov Centar za zaštitu slobode izražavanja pružiti punu podršku našem kolegi Ivanu Žadi, to uključuje i pravnu podršku u daljnjem tijeku ovog kaznenog postupka. A o tome da se novinare uhićuje, premlaćuje, tuži, kažnjava ovakvom kaznom, o tome ćemo izvijestiti sve međunarodne partnere. I ono što je vrlo zabrinjavajuće jest da se ovakve stvari događaju u zemlji članici EU koja uskoro preuzima predsjedanje Unijom."

RTL.hr


Reci što misliš!