ŽIVOTINJARIJE / ŽIVOT S KUĆNIM LJUBIMCEM

Kastracija kućnih ljubimaca - jedino humano, moralno i ekonomski isplativo rješenje za zajednicu

Kastracija kućnih ljubimaca - jedino humano, moralno i ekonomski
isplativo rješenje za zajednicu
foto ilustracija

Nebrojeno puta se pisalo o tome što je kastracija i koje pogodnosti donosi vlasnicima i njihovim ljubimcima. Međutim, što sustavni programi kastracija donose zajednici?

Zakon o zaštiti životinja propisuje da posjednici kućnih ljubimaca moraju osigurati kontrolu razmnožavanja životinja pod njihovim nadzorom te ukoliko ne kastriraju svog ljubimca, dužni su zbrinjavati njihovu mladunčad. Nažalost, u praksi to nije tako, a rezultat nepoštivanja zakona, ali i moralnih obveza samih vlasnika, jesu prepuni azili napuštenih pasa i neželjenih legla.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neodgovorni vlasnici

Kastracijom se direktno radi na uzroku problema prevelikog broja napuštenih pasa na ulicama grada Karlovca i županije. Preventivni programi organiziranih kastracija su nužni jer neodgovorni vlasnici koji ne kastriraju svoje kućne životinje rade veliku štetu tim životinjama, čiji potomci, a nerijetko i one same, završavaju u pretrpanim skloništima i postaju briga drugih. Na human i dugoročno najisplativiji način rješava se problem napuštenih životinja.

Osim socijalizacijskih, zdravstvenih i sigurnosnih prednosti, programi kastracija direktno utječu na smanjeno izdavanje financijskih sredstava skloništu iz proračuna grada Karlovca. Poticanjem udomljavanja kastriranih pasa rad na direktan način utjecati na proračun Grada Karlovca obzirom da će se vremenom smanjiti populacija napuštenih pasa i štenadi za koje je potrebno izdvajati financijska sredstva kako bi ih se prehranilo i veterinarski zbrinulo.

Kroz karlovačko sklonište na godišnjoj razini prođe više od 500 napuštenih pasa. Ako ubrojimo i one koji niti ne stignu do skloništa nego stradaju na cesti, budu otrovani, upucani, one koji stradaju od divljih životinja, uginu od bolesti ili gladi na ulici, štence koji se ubijaju čim dođu na svijet, brojka napuštenih je i puno, puno veća.

Velik broj potomaka

Nekastrirana ženka u pravilu se tjera dva puta godišnje, u svakom leglu može imati od jednog pa čak i do 15 štenaca. Ako za prosjek uzmemo da ženka ošteni 6 štenaca u jednom leglu, godišnje dolazimo do brojke od 12 pasa od samo jedne ženke. S njenim ženskim potomcima dolazimo do moguće brojke od preko 50.000 pasa kroz period od samo 8 godina.

Smanjenja financijskih sredstava koji se mjesečno izdaju za sklonište te bi se ista mogla preusmjeriti za poboljšanje drugih bitnih aspekata lokalne zajednice.

Za ovu godinu Grad Karlovac predvidio je 753.000 kuna za uslugu zbrinjavanja napuštenih životinja s karlovačkih ulica. I sama logika nalaže, ukoliko se smanji broj napuštenih pasa u Skloništu, biti će manji izdaci iz gradskog proračuna zbog manjeg priliva pasa.

Građanin udomljavanjem kastrirane životinje štedi na svom budžetu, a i statistike govore kako će se građani odlučiti za već kastrirani životinju. Stoga veći broj udomljenih pasa na području grada podrazumijeva i kapacitet Skloništa u optimalnim vrijednostima.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!