ŽUPANIJA / DUGA RESA

Počeli vodoistražni radovi u Novigradu na Dobri - utvrde li se dovoljne količine, više se neće koristiti voda iz rijeke

Počeli vodoistražni radovi u Novigradu na Dobri - utvrde li se
dovoljne količine, više se neće koristiti voda iz rijeke
Novigrad na Dobri

Kako bi istražili postoje li nove količine vode u Novigradu na Dobri, od kuda se inače napaja velik dio stanovništva, dugoreško Komunalno krajem prošle godine pokrenulo je istraživačke radove.

U razgovoru s voditeljem Sektora tehničkih poslova Željkom Kučinićem doznajemo kako je prva faza tijekom koje je obavljeno geološko kartiranje šireg područja oko vodozahvatišta Novigrad na Dobri, oko 35 četvornih kilometara s izradom geološke i hidrogeološke karte, geološko kartiranje užeg područja vodozahvata Novigrad na Dobri, oko 4 četvorna kilometra, te niz stručnih ispitivanja, završeno. Radove vrijedne gotovo 65 tisuća kuna, koje su sufinancirale Hrvatske vode, izvodila je tvrtka Akvifer.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva faza vodoistražnih radova je završena, pred ugovaranjem smo druge faze koja će otpočeti uskoro, a u kojoj će biti kartografiranje i bušenje piezometara, odnosno bušenje do vodonosnika. Preliminarnim istraživanjima utvrđeno je da vode ima, ali još ne znamo koliki su kapaciteti. Naime, cilj nam je pronalaženje novih količina pitke vode koje ne bi bile zahvaćene iz otvorenog vodotoka rijeke Dobre već iz mogućih vodonosnika u neposrednoj blizini postojećeg vodozahvata. Pokaže li se da su kapaciteti dovoljni, to bi značilo da bismo napustili izravno crpljenje vode iz Dobre, koje je inače najpodložnije potencijalnim zagađenjima, već bi se za vodoopskrbu koristili vodonosnici u blizini rijeke Dobre. Postojeća tvornica za obradu vode u Novigradu u tom slučaju bi se održavala samo kao rezerva – pojasnio je Željko Kučinić.

Obzirom da Komunalno inače ima problema s velikim gubicima u mreži, koji iznose oko 46 posto, zanimalo nas je i kako je protekao prošli mjesec koji će se dugo pamtiti po vrlo niskim temperatura te je li bilo puno kvarova i pucanja vodova?

Obzirom na vremenske uvjete, bilo je problema i to osobito u objektima u kojima nitko ne stanuje, poput vikendica. Bez obzira na naša upozorenja, mnogi zaborave ispustiti vodu, pa dolazi do pucanja cijevi, bilo je i smrzavanja vodomjera i slično. No i ovaj period nekako smo uspješno prošli. Sve što je bilo, uglavnom je odmah detektirano i otklonjeno. Obzirom na ekstremno niske temperature i tako dug period, smatram da smo imali sreće i zadovoljni smo. Iako, stvarno stanje stvari, znat ćemo tek kad se potpuno sve odmrzne – napominje Kučinić te dodaje kako su djelatnici Komunalnog kratkotrajno poboljšanje vremena iskoristili za zamjenu ventila i slične popravke na mreži, a sve u cilju smanjenja gubitaka.

KAportal.hr


Reci što misliš!