ŽUPANIJA / DUGA RESA

Najbolji kontinentalni kamp u Hrvatskoj "Slapić" dosegao maksimalni kapacitet - sad grade bazen i rade na kvaliteti

Najbolji kontinentalni kamp u Hrvatskoj

Bistra i čista rijeka Mrežnica koju krasi niz slapova, lokacija je na kojoj je prije punih 14 godina u Mrežničkom Brigu niknuo, a danas je poznat brojnim turistima iz gotovo svih europskih zemalja, Kamp Slapić. Idealno odmorište u autokampu godišnje pronalazi oko 20 tisuća turista, a gotovo 95 posto gostiju dolazi iz inozemstva, najviše iz Nizozemske, Njemačke, Austrije, Belgije, Velike Britanije te skandinavskih zemalja, ali ima ih i iz cijelog svijeta. Zahvaljujući velikom angažmanu cijele obitelji Mataković, Kamp Slapić do sada je osvojio čitav niz prestižnih nagrada, među kojima i Croatia's Best Campsite 2010 – 2015, Top kamping od Camping.Infoa, a proglašeni su i najboljim malim kampom u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Samu ideju o osnutku kampa pokrenuo je sada već davne 2002. godine Drago Mataković, koji je još tada uvidio kako turizam na kontinentu može biti atraktivan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svake godine od početka unapređujemo i razvijamo kamp. Tako sada imamo 100 smještajnih jedinica u koje se može smjestiti do 300 osoba. Smatram da smo postigli maksimalni kapacitet, a daljnji planovi su podizanje kvalitete usluge kako bismo dobili i petu zvjezdicu. Za to nam uz niz drugih detalja, a jedna od svakako najvećih investicija je uređenje bazena – kaže Drago Mataković, a sin Ivan pojašnjava kako im ova sezona nije baš najbolje krenula, ali ljeto je tek počelo.

- Nažalost, ove godine sezona nam nije dobro krenula, zapravo sve do 2014. svake godine smo rasli i bilježili porast broja gostiju, a onda nas je te godine pogodilo nekoliko velikih poplava koja su nam napravile velike štete, odnosile puteve i stazice, te uništavale ostalu opremu. Uz sve, toliko je teren bio nakvašen i mokar da je bilo nemoguće koristiti ga. Sve štete sami smo sanirali, te uložili u postavljanje popločenja kako bismo spriječili eroziju tla, ukoliko ponovno dođe do tako loših vremenskih prilika – navodi Ivan.

U Kampu se godinama vodi briga o zaštiti okoliša, tako se smeće već godina prikuplja odvojeno, topla voda zagrijava se sunčevim kolektorima, a sanitarni čvorovi uređeni su po najvišim standardima. Među ostalim obvezama, Ivan Mataković zadužen je i za marketing, stoga kaže kako je njihovo ciljano tržište Zapadna Europa, stoga promidžbu rade s agencijama na tim tržištima te odlaze na kamping sajmove, naravno kad stignu, jer posla u kampu, iako su uključeni svi članovi obitelji Mataković ima na pretek.

Ono što bi svakako pomoglo još boljem poslovanju kampa je promidžba u koju bi se trebale uključiti Turističke zajednice koje bi osmišljavanjem novih programa skrenule tisuće turista koji prolaze kroz Karlovac na putu prema moru. Jedna od ideja, koju je istaknuo i ministar turizma Anton Kliman prilikom današnjeg posjeta Kampu Slapić, je i suradnja turističkih kontinentalnih zajednica s onima na moru, no izgleda da se na ovom području još uvijek radi premalo malo, odnosno, ništa.

- Ministarstvo će uskoro raspisati natječaj na kojem bi obitelj Mataković, ukoliko naprave dobar projekt, mogla povući sredstva za uređenje plaže i kupališta u kampu. Kamp izgleda jako lijepo, kvalitetno je uređen, o čemu svjedoče i brojne nagrade, no smatram da bi kvalitetu još mogli nadopuniti uređenjem plaže, kupališta, postavljanjem mostića i sličnim sadržajima – kazao je Kliman kojeg su uz domaćine pozdravili i Tomislav Boljar, obnašatelj dužnosti gradonačelnika, voditelj TZ-a Duge Rese Ivica Mamić te pročelnik Mladen Rakočević.

Prosječno, gosti u kampu ostaju oko tri noći, a naravno, bilo bi puno bolje kad bi se gosti zadržavali i dulje, no za to su također potrebni i dodatni sadržaji. Za one turiste koji ostaju duže pa pritom posjećuju i hrvatsku metropolu Zagreb, Kamp Slapić je uspio s HŽ-om dogovoriti 40 posto popusta na karte. Prije dvije godine, zahvaljujući suradnji Grada Duge Rese i HŽ-a, u Belavićima je preuređena i postojeća željeznička stanica.

U predsezoni i početkom sezone najčešći posjetitelji su umirovljenici, a kasnije najbrojniji gosti su obitelji s djecom. Na jesen kad malo zahladi i gužve se smanje, u kamp se ponovno vraćaju turisti starije životne dobi. Mnogi od njih nakon boravka u kampu nastavljaju put prema moru, no neki ostaju gotovo cijeli godišnji odmor. Bračni par Maria i Jakob Debruin iz Nizozemske jedni su od onih koji se na obale Mrežnice vraćaju već sedam godina.

- Jako nam se sviđa ovdje, priroda je prekrasna, ljudi su svi jako ljubazni, a nije ni preskupo. Za kamp smo doznali iz kamping vodiča. Desetljećima kampirano i obišli smo brojne kampove, ali ovdje nam je najljepše, pa smo prošle godine doveli i naše prijatelje, a vjerujem da se vidimo i dogodine – ispričali su nam Maria i Jakob Debruin.

Prošle godine obitelj Mataković napravila je ponovno veliku investiciju vrijednu oko 100 tisuća eura, a projekt je, kao i mnoge do sada, s oko 10 posto vrijednosti pripomoglo i Ministarstvo turizma. U Kampu Slapić instalirane su četiri prekrasne mobilne kućice, koje su za ovaj mjesec već unaprijed rezervirane. To dovoljno govori kako su mobilne kućice odlična nadopuna postojećim smještajnim kapacitetima, a osobito su pogodne za obitelji s djecom, jer su opremljene svom potrebnom opremom i klimatizirane.

KAportal.hr

Izdvojeno


Reci što misliš!