ŽUPANIJA / DUGA RESA

ULAGANJE

Do kraja lipnja završetak prve faze radova vrijednih 3 milijuna kuna na vodocrpilištu Novigrad - opremu iz 1968. godine zamijenila nova

Do kraja lipnja završetak prve faze radova vrijednih 3 milijuna kuna na vodocrpilištu Novigrad - opremu iz 1968. godine zamijenila nova

Ukupna planirana ulaganja u Novigradu, a sve će se odvijati u nekoliko faza, iznosit će oko 10 milijuna kuna. Trenutna ulaganja iznose oko 3 milijuna kuna.

U posljednjih nekoliko godina Komunalno Duga Resa u osuvremenjivanje svoje osnovne djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje uložilo je više nego li proteklih nekoliko desetljeća. Upravo se privode kraju radovi kojima će vodocrpilište Novigrad na Dobri imati suvremenu opremu, ali i novu tehnologiju, primjerenu 21. stoljeću.

- Pred dvije godine izrađeni su izvedbeni projekti za promjenu opreme i instalacija na vodocrpilištu Novigradu na Dobri. Tamo je oprema postavljena 1968. godine i doista je krajnje vrijeme da ti motori odu u mirovinu. No, nije riječ samo o motorima, već je promijenjena zapravo cijela tehnologija. Promijenjeni su visoko naponski vodovi, trafostanica, visokonaponski i niskonaponski blokovi, upravljački dio ormara i upravljačka tehnologija te kompletne instalacije vezano za prepumpavanje pumpi prema Vidanki.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na taj način smo povećali i kapacitete koji sad iznose 50 litara u sekundi dok smo ranije imali 42 litre, odnosno ostvarili povećanje za oko 20 posto. Novi motori naravno troše i manje energije, a provodimo i smanjenje gubitaka, stoga očekujemo i tu uštede od oko 30 posto. Svim ovim postigli smo i da samo vodocrpilište nije više tako jako opterećeno – kaže Ivan Klokočki direktor Komunalnog te pojašnjava kako su prije četiri godine kad  je stigao u tvrtku motori  radili 23 sata da bi uspjeli osigurati potrebne količine vode, a sada rade 12 do 14 sati. 

Pojasnio je kako su prije četiri godine, kad je stigao u tvrtku, motori radili 23 sata da bi uspjeli osigurati potrebne količine vode, a sada rade 12 do 14 sati. 

Ukupna planirana ulaganja u Novigradu, a sve će se odvijati u nekoliko faza, iznosit će oko 10 milijuna kuna. Trenutna ulaganja iznose oko 3 milijuna kuna. Sredstva i za ovu investiciju u iznosu od 80 posto osiguravaju Hrvatske vode, a preostalih 20 posto Grad Duga Resa.

- Tijekom ove godine planiramo umjesto zahvaćanja vode iz rijeke Dobre prijeći na zahvaćanje vode iz bunara sa sto metra dubine. Naime, u Novigradu smo izradili tri bunara i jednu bušotinu i za sada će nam ova tri količinski biti dovoljna za osiguranje potrebne količine vode za naše potrošače – navodi Klokočki te napominje kako se iz Novigrada na Dobri napaja oko 7 tisuća stanovnika na užem i širem području Grada Duge Rese. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!