ŽUPANIJA / DUGA RESA

DUGOREŠKI RIBOLOVCI

KŠR Mrežnica Duga Resa ima novo vodstvo, predsjednik Goran Kramberger: Planova i ideja ima puno, otvorili smo frontove na sve strane

KŠR Mrežnica Duga Resa ima novo vodstvo, predsjednik Goran Kramberger: Planova i ideja ima puno, otvorili smo frontove na sve strane

Korona je svoj danak uzela i u KŠR Mrežnica, značajno im je pala prodaja karata, dom je bio zatvoren, izgubili su prodajna mjesta za ribolovne karte, ali sad se pomalo sve vraća.

Klub športskih ribolovaca Mrežnica Duga Resa izabrao je novo vodstvo. Novi predsjednik postao je Goran Kramberger, rođeni Karlovčanin koji se "napio" dugoreške vode, dopredsjednik Kruno Brcković, tajnik Matija Polović, a blagajna je i dalje povjerena dugogodišnjem ribiču Mladenu Franiću. 

Novi ljudi donose i nove ideje, a predsjednik KŠR Mrežnica Goran Kramberger ima ih napretek. Osim što će nastaviti već započeto uređenje malog i velikog jezera kod ribolovnog Doma u Svetom Petru, jer mu je želja da malo jezero bude osposobljeno za pristup djeci s posebnim potrebama i invalidnim osobama, već je kupljen i novi montažni objekt. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Otvorili smo frontove na sve strane. Već pet vikenda za redom, jer svi smo mi volonteri, čistimo i uređujemo teren, kako bismo ga pripremili za postavljanje montažnog objekta. Porušili smo trulo drveće i granje, jer smo zbog toga ostali bez električne energije i interneta te očistili hrpe smeća, a sad slijedi postavljanje kućice u kojoj će biti smještena oprema prije svega za male ribolovce. Kad sredimo ovo što smo započeli Dom će biti stalno otvoren i za članove i posjetitelje, a to mi je velika želja – kaže Goran Kramberger dodajući kako je plan za ovu godinu vrlo obiman, a svakako bi želio u svom mandatu dovršiti i započeto proširenje Doma ribiča, no naravno za to valja osigurati i poprilična financijska sredstva. 

Vrijedni dugoreški ribiči gospodare velikim područjem koje se prostire na oko 160 kilometara na četiri rijeke pa sad sami režu, zavaruju i izrađuju pedesetak tabli s oznakama koje valja zamijeniti.  

Podsjetimo, KŠR Mrežnica među prvima je prošle godine pokrenula besplatnu Malu školu ribolova koja je imala pedesetak polaznika. Neki među polaznicima pokazali su se vrlo talentirani i ove godine vjerojatno će krenuti na prva županijska natjecanja. Prema riječima Krambergera Mala škola svakako ide i ove godine, a zahvaljujući sredstvima Županijske sportske zajednice pribavljena je i dodatna oprema.  

- Uz električnu pentu koju smo lani nabavili putem sredstava Karlovačke županije, nadamo se novom natječaju, jer trebala bi nam i motorna penta za Koranu i jezera, a hitno nam je potreban i dron za ribočuvarsku službu. Savez nam je potvrdio plan ovogodišnjih 19 natjecanja, a od Športske zajednice Duge Rese dobili smo 13 tisuća kuna kao potporu za njihovu organizaciju. Tako ćemo po prvi puta u povijesti u Dugoj Resi 9. travnja ugostiti tridesetak vrhunskih Hrvatskih ekipa u PIKE Masters ligi, odnosno lovu štuke umjetnim mamcem iz čamaca na elektropogon. Ove godine u Karlovačkoj županiji pokrenuta je i Županijska šaranska liga, uključili su se Ogulin, Ozalj, Karlovac i Duga Resa, a 1. kolo održat će se u Tušmeru. Plovakaroši će također održati i jedno zanimljivo natjecanje „Kako su pecali naši stari“. Dakle, riba će se striktno loviti na bambusove ili ljeskove štapove s prirodnim mamcima, baš onako kako se lovilo prije 50-60 godina – ispričao je za KAportal Goran Kramberger dodajući kako mu je cilj da tijekom ove godine želi aktivirati sve sportske ekipe, jer trenutno su jedino plovakaroši natjecatelji, a dogodine želi da imaju predstavnike u svim disciplinama sportskog ribolova.

Naravno, korona je svoj danak uzela i u KŠR Mrežnica, značajno im je pala prodaja karata, dom je bio zatvoren, izgubili su prodajna mjesta za ribolovne karte, ali sad se pomalo sve vraća. Klub okuplja oko 260 članova, a posla za sve kroz godinu ima i više nego dovoljno. 

Za ovu jesen u planu je izmuljivanje Mrežnice na potezu od brane bivše Pamučne industrije do vatrogasnog doma, a za taj zahvat već se pripremaju i u KŠR Mrežnica. 

- Još nemamo točne informacije, očekujemo sastanak, ali moramo razraditi plan kako taj proces odraditi najbezbolnije. Naime, u riviru Tušmer su nam kapitalni primjerci svih vrsta riba i zato je to jedna od top ribolovnih destinacija koju bismo mogli izgubiti, a od nje zapravo živimo. Primjerice, ovdje već godinama zimi dolaze šaranaši iz raznih gradova u vrijeme kad su jezera zaleđena. Tu imamo primjeraka šarana od 25 kilograma, somova kapitalaca, štuka i tu štetu koja bi mogla nastati nije moguće nadomjestiti.  Razgovarali smo već sa svima, od Vodomara do vatrogasaca, i svi su nam, uz naše članove, obećali pomoći. Čak smo spremni žrtvovati gornji tok Mrežnice, pregrađivanjem od mosta do slapa, kako bi dio ribe prebacili gore. No, i tu će biti problema, jer som i štuka su teritorijalne ribe i bojim se da se više neće htjeti vratiti u revir Tušmer. Stoga moramo napraviti dobar plan i dogovoriti niz detalja kako bi cijeli ovaj proces koji se mora napraviti prošao uz što manje štete – zaključio je Kramberger. 

Izdvojeno


Reci što misliš!