ŽUPANIJA / DUGA RESA

A SAMO 4,4 KILOMETRA

Dugorešani već 15 godina čekaju svoju spojnicu s autocestom! Doznajemo u kojoj je fazi projekt pristupne ceste i kad bi mogla početi gradnja

Dugorešani već 15 godina čekaju svoju spojnicu s autocestom! Doznajemo u kojoj je fazi projekt pristupne ceste i kad bi mogla početi gradnja

Kad se konačno, a po svemu sudeći ne prije 2025. godine, pristupi gradnji sve će započeti gradnjom spoja na postojeći nadvožnjak „Maletić“ u sastavu Čvora Novigrad

U ponedjeljak je objavljena javna nabava Hrvatskih autocesta (HAC) vrijedna čak 3,85 milijuna eura bez PDV-a za  izradu projektne dokumentacije za proširenje autoceste Zagreb - Karlovac - Bosiljevo II. I dok su se svi raspisali o trećoj traci, Duga Resa i dalje čeka svoju pristupnu cestu - poveznicu na autocestu kakva god bila. 

Kad će je dobiti provjerili smo u Hrvatskim cestama koje su, doznajemo, od HAC-a još prije godinu dana preuzele Ugovor za izradu projektne dokumentacije i provedbe upravnog postupka za izmještanje državne ceste D6, od čvora Novigrad do Lišnice duljine oko 4,4 kilometra. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovim je, naime, ugovorena izrada Studije utjecaja na okoliš, izrada idejnih i glavnih projekata s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole, a trenutno stanje izrađenosti, kažu nam u Hrvatskim cestama sljedeće: 

- Studija utjecaja na okoliš je predana u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koje je objavilo službenu informaciju o pokretanju postupka procjene utjecaja na okoliš dana 1. prosinca 2022. godine.  Dovršetak postupka procjene očekuje se kroz narednih 6 mjeseci, nakon čega slijedi izrada idejnih projekata s ishođenjem lokacijske dozvole, izrada glavnih projekata s ishođenjem građevinske dozvole te konačno izrada izvedbenih projekata za potrebe buduće gradnje predmetne dionice. Dakle, izuzmemo li samu gradnju, sve navedeno planira se dovršiti do travnja 2024. godine, sukladno dinamičkom planu izvršenja ugovornih obveza, kažu nam u Hrvatskim cestama. 

Zanimljivo da je valjanost ranije ishođene lokacijske iz 2009. godine, kao i građevinske dozvole iz 2011. godine istekla.

Kad se konačno, a po svemu sudeći ne prije 2025. godine, i pristupi gradnji pristupne ceste, sve će započeti gradnjom spoja na postojeći nadvožnjak „Maletić“ u sastavu čvorišta „Novigrad“ na autocesti A6 Rijeka-Zagreb. Cesta potom obilazi Novigrad sa sjeverne strane te novim mostom prelazi preko rijeke Dobre. Nadalje, nastavlja prema naselju Lišnica, gdje završava priključkom na državnu cestu DC3, na način da je omogućen daljnji nastavak ceste u smjeru Duge Rese. Na cijeloj dionici cesta se izvodi s jednim kolničkim trakom.

- Na toj su dionici panirana tri objekta: Most Dobra duljine oko 630 metara, nadvožnjak Jastre i putni prolaz Dragovan, duljine oko 35 i 58 metara, te pet raskrižja. Državna cesta DC6 Netretić - Lišnica na promatranoj dionici od čvorišta Novigrad do Lišnice omogućit će efikasniju i sigurniju vezu na prometnom pravcu Republika Slovenija - BIH, ujedno ostvarujući u cjelini najkraći cestovni spoj prostora sjeverne i srednje Europe s Jadranom, kažu nam u Hrvatskim cestama.

Izdvojeno


Reci što misliš!