ŽUPANIJA / DUGA RESA

VAŽAN PROJEKT

Počinju radovi na katastarskoj izmjeri Mrzlog Polja Mrežničkog kod Duge Rese, zadnja izmjera napravljena još u doba Austro-Ugarske!

Počinju radovi na katastarskoj izmjeri Mrzlog Polja Mrežničkog kod Duge Rese, zadnja izmjera napravljena još u doba Austro-Ugarske!

- Uređene zemljišne knjige su preduvjet razvoja i investicija ne samo naše županije, nego i cijele Hrvatske, rekla je županica

Državna geodetska uprava na području Karlovačke županije otvara još jednu lokaciju na kojoj započinje katastarsku izmjeru u sklopu Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. Kako doznajemo, radovi započinju na području katastarske općine Mrzlo Polje Mrežničko.

Danas je u Dugoj Resi održan i sastanak na kojoj su uz gradonačelnika Tomislava Boljara i surednike bili glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić i županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Uređene zemljišne knjige su preduvjet razvoja i investicija ne samo naše županije, nego i cijele Hrvatske. Zahvaljujem zato svim angažiranim službenicima katastra i sudova na predanom radu i trudu, izjavila je županica Furdek Hajdin i naglasila da od 2017. godine Karlovačka županija prati jedinice lokalne samouprave u sufinanciranju dijela provođenja katastarskih izmjera.

- Izdvojili smo više od 355 tisuća eura, a Karlovačka županija će ovom programu Vlade RH i dalje biti podrška kroz svoje službe, rekla je županica.

Radovi na katastarskoj izmjeri dijela katastarske općine Mrzlo Polje Mrežničko obuhvaćaju površinu od 258 ha s 1793 katastarske čestice.

- Provedbom katastarskih izmjera osiguravaju se ažurni podaci o nekretninama u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj koji su nužni za prostorno planiranje i gradnju, privlačenje investicija, nesmetan promet nekretninama, prijavu na različite natječaje, za poslove zaštite prirode i okoliša, te održiv razvoj, izjavio je u Dugoj Resi glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić.

Podatak da zadnja katastarska izmjera ove katastarske općine potječe iz vremena Austro-Ugarske naglašava značaj samog projekta. Potreba za pokretanjem nove katastarske izmjere proizlazi iz različite evidencije katastra i zemljišne knjige, nesklada stvarnog stanja s postojećim evidencijama, te mnogobrojni neriješeni imovinsko-pravni odnosi koji nositeljima prava otežavaju upravljanje nekretninama u njihovom vlasništvu.

Uz gradonačelnika Duge Rese Tomislava Boljara, sastanku su nazočili pročelnik Upravnog odjela grada Duga Resa Mladen Rakočević, pročelnica Područnog ureda za katastar Karlovac Dijana Vidas, voditelj odjela za katastar nekretnina Duga Resa Mladen Osredečki, sudac Općinskog suda u Karlovcu Tomislav Maras i predstavnici tvrtke izvođača radova Geodist d.o.o. Zagreb.

- Ovom prilikom je otkrivena i ploča kojom se obilježio početak katastarske izmjere. Za uspješnu provedbu projekta od iznimne važnosti je aktivno sudjelovanje, stoga se porukom „Budite aktivan sudionik katastarske izmjere“ pozivaju sve osobe na područjima na kojima se provodi katastarska izmjera da se odazovu pozivu Državne geodetske uprave i time osiguraju „čiste papire“ za svoje nekretnine, rečeno je u Dugoj Resi.

 

Godišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja za 2024. godinu kojeg je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 28. prosinca 2023. na području Karlovačke županije postupkom obnove katastra i zemljišnih knjiga obuhvaćena su područja općine Cetingrad (dijelovi k.o. Radovica i Maljevac), Grada Slunja (dio k.o. Cvitović), Grada Duga Resa (dio k.o. Mrzlo Polje Mrežničko) i Općine Draganić (dio k.o. Draganić) sveukupne površine 4.783 hektara, 15.513 katastarskih čestica te 1970 zgrada, za što su u državnom proračunu osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 2.500.750,00 EUR.

 

Glavna aktivnost iz Višegodišnjeg programa katastarskih izmjera 2021.-2030. je obnova katastra i zemljišne knjige za 600.000 ha zemljišta i nekretnina u građevinskim područjima i to u razdoblju od 2021. do 2030. Sredstva potrebna za provedbu ovog Programa iznose 401.486.495,45 eura.

Izdvojeno


Reci što misliš!