ŽUPANIJA / OGULIN

BRZA I ŽESTOKA

Automobilizam je strast mlade Ogulinke Petre Salopek: Adrenalin koji sam iskusila ne može se usporediti ni sa jednim drugim sportom

Automobilizam je strast mlade Ogulinke Petre Salopek: Adrenalin koji sam iskusila ne može se usporediti ni sa jednim drugim sportom
foto privatni album

Prije utrke ne znam kako se zovem, ali kad sjednem i dam gas nekako sve nestane, kazala je Petra

Kad Petra stisne gas, iza nje ostanu mnogi muškarci, a kako to radi brojni njezini sugrađani i sugrađanke već odavno znaju.

Naime, urednica emisije “Iza zavjese” Tina Trivanović, ugostila je u programu Radio Ogulina Petru Salopek, mladu Ogulinku koja voli automobilizam. Ovaj brzi i žestoki sport zavoljela je još od malih nogu, prvenstveno zbog oca koji se također njime bavio.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Tata je bio ponosan, a mama još uvijek s tim nije baš najbolje, pa me i danas pita da li baš moram… Za 16. rođendan dobila sam prvi auto, što baš nije uobičajen poklon za djevojku, a meni je to bio san snova. Dva dana nakon 16. rođendana sjela sam za volan, nisam mogla dočekati 18. rođendan, pa su trebale razne izjave i dopuštenja. Prvo sam vozila “peglicu” i dosta se namučila, ali želja za trkama je bila dio mene. Već sa 12, 13 godina znala sam da ću se baviti time. Adrenalin koji sam iskusila ne može se usporediti ni sa jednim drugim sportom kojim sam se bavila, ispričala je Petra Salopek, te napominje da tata i ona imaju 60-ak osvojenih pehara.

Ova članica Auto kluba Klek nedavno je dobila novu kolegicu na stazi, Eriku Mariju Kušić, s kojom se odlično slaže i jedine su žene u klubu. Kaže da nikad nije doživjela neku neugodnost od strane muških kolega, a žalosni su što utrke Formule driver ove godine, radi korone, neće biti. Podjele poslova u klubu nema, svi rade sve.

Petra je u početku vozila u serijskoj klasi, gdje je, navodi, naučila voziti i tu je osvojila najviše prvih mjesta. Lani je vozila u sport klasi, koja joj se više svidjela, jer je malo žešća i s jačim motorom.

- Dok vozim ne osjećam strah. Ne razmišljam negativno, ne vidim ni publiku, nego samo stazu i gledam ispred sebe. Prije utrke ne znam kako se zovem, ali kad sjednem i dam gas nekako sve nestane, kazala je Petra,uz napomenu da je automobilizam skup sport, a ona je imala sve uvjete zahvaljujući tati, koji brine o svemu.

Voljela bi naučiti automehaničarski posao, ali se ne bi bavila time. Naime, smatra da su žene vozačice u svakodnevnom prometu možda malo opreznije od muškaraca, mada u sportu nema pravila. Na stazi je znalo biti sitnijih pogrešaka. Pred dvije godine imala je prometnu nezgodu, pala je kiša tijekom utrke, a ona je krenula  kao da je suho. Prošla je dobar dio staze i kako nije navikla voziti po kiši, u zavoj je ušla velikom brzinom, proklizala i stisnula kočnicu, što je bila velika greška. Srećom, njoj nije bilo ništa, ali  to ju nije pokolebalo, samo je malo više opreznija.

Petra je na kraju gostovanja na Radio Ogulinu istaknula da se nada da će se situacija uskoro popraviti i da će sljedeće godine biti održane sve planirane utrke, a među njima i Formula driver. 

Izdvojeno


Reci što misliš!