ŽUPANIJA / OPĆINE

REAKCIJA

Mateljan odgovara Lipšinić: Okrupljivanje područja nekadašnje bivše ozaljske Općine prema postojećim zakonskim uvjetima ne bi bilo opravdano

Mateljan odgovara Lipšinić: Okrupljivanje područja nekadašnje bivše ozaljske Općine prema postojećim zakonskim uvjetima ne bi bilo opravdano

Nije upitno da je prostor od Ribnika do Ozlja jedna povijesna i gospodarska cjelina, no time što bi neka nova jedinica lokalne samouprave na ovom području imala tisuću, dvije, tri, pet, stanovnika više i veći broj kvadratnih kilometra, samo po sebi ne bi doprinijelo kvalitetnijem životu građana, smatra Damir Mateljan.

-Nije upitno da je prostor od Ribnika do Ozlja jedna povijesna i gospodarska cjelina ali upitno je da bi takvo okrupnjavanje pod postojećim zakonskim uvjetima, stanovnicima sadašnjih općina i Grada Ozlja, donijelo kvalitetniji život, pad depopulacije i podizanje konkurentnosti. Zapravo, ono što bi dovelo zasigurno je smanjenje kapitalnih ulaganja, održavanja komunalne infrastrukture i u konačnici pada standarda života na ovim područjima, poručuje načelnik Općine Kamanje Damir Mateljan na komentar gradonačelnice Grada Ozlja Gordane Lipšinić kako bi spajanje područja nekadašnje ozaljske Općine u jednu cjelinu bilo opravdano.

Naime, gradonačelnica Lipšinić za KAportal iznijela je svoje viđenje reforme lokalne samouprave, kazavši pritom kako najavljenu Vladinu inicijativu o novoj funkcionalnoj organizacija jedinica lokalne samouprave pozdravlja. Gradonačelnica Lipšinić pritom naglašava kako bi spajanje lokalnih jedinica trebala biti funkcionalna, na način da raspolaže minimum javne usluge, a zbog povijesnog nasljeđa spajanje dijelova bivše općine Ozalj u jednu cjelinu bilo bi moguće i opravdano. Na taj način, ističe gradonačelnica Lipšinić lakše bi i kvalitetnije mogli aplicirati na raspoloživa nacionalna i EU sredstva te tako osigurati ravnomjerni razvitak cijelog kraja, dok bi iskustvu sadašnjih općina i nivo razvijenosti doprinijelo lakšoj organizaciji upravljanja prostora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, načelnik Damir Mateljan ističe kako teritorijalni preustroj lokalne samouprave odnosno okrupnjavanje općina i gradova, u ovom konkretnom smislu spajanja općina Ribnik, Žakanje i Kamanje s gradom Ozljem, ima smisla jedino kao dio ukupne reforme lokalne samouprave koja prije svega uključuje financijsku reformu, reviziju i decentralizaciju ovlasti koju imaju općine i gradovi.

-Okrupnjavanje zbog okrupnjavanja samog, nema smisla. Time što bi neka nova jedinica lokalne samouprave na ovom području imala tisuću, dvije, tri, pet, stanovnika više i veći broj kvadratnih kilometra, samo po sebi ne bi doprinijelo kvalitetnijem životu građana. Naprotiv, povećanjem kilometara nerazvrstanih cesta, komunalnih objekata za održavanje, javnih ustanova za financiranje, bez financijske reforme u korist jedinica lokalne samouprave, unazadio bi razinu komunalnih usluga, ulaganja i ukupno razvoja lokalne samouprave, poručuje Mateljan.

 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!