ŽUPANIJA / OPĆINE

KRITIKA REFORME

Načelnik Žakanja Danijel Jurkaš: Nužna financijska decentralizacija, velik dio prihoda u Žakanju uzme država

Načelnik  Žakanja Danijel Jurkaš: Nužna financijska decentralizacija, velik dio prihoda u Žakanju uzme država
Općina Žakanje

Budući potezi Vlade moraju biti usmjeriti s jedne strane prema nužnoj digitalizaciji cjelokupnog sustava, koja će posljedično podići efikasnost upravljanja, te prema fiskalnoj decentralizaciji, ističe načelnik Općine Žakanje.

Najavljeni prijedlog vladine reforme, i prema mišljenja još jednog lokalnog čelnika, načelnika Općine Žakanje Danijela Jurkaša, samo je kozmetički obojan, te nema velikog utjecaja na poboljšanje funkcioniranja lokalne samouprave. Načelnik Jurkaš tu povlači i paralelu, kako s ukidanjem funkcije zamjenika načelnika, Općina Žakanje neću uštediti niti kune, jer i sadašnji zamjenik Dinko Ivičić obavlja dužnost bez naknade, dok bi eventualnim smanjenjem broja vijećnika, donijelo najviše do 20 tisuća kuna uštede u jednom četverogodišnjem mandatu.

Shodno tome, pojašnjava Jurkaš, niti pripajanje općine Žakanje gradu Ozlju ne bi rezultiralo financijskim uštedama, ali bi se dugoročno izgubio utjecaj odlučivanja u lokalnoj sredini, što nije zanemariva činjenica, vjerojatno je i isto ona koja je utjecala na odvajanje i formiranje samostalne lokalne jedinice početkom 90-tih.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-Nesporno je da je područje od Ribnika, Žakanja, preko Kamanja do Ozlja povijesno i društveno povezana cjelina, no ujedno i relativno veliko područje čijim povezivanjem došlo bi do centraliziranja odlučivanja. Općina Žakanje u svom sastavu ima 22 mjesta i ove godine samo u ulaganje u komunalnu infrastrukturu iznosilo je 2 milijuna kuna, pitanje je da li bi se isti učinak postigao da se o tome odlučuje u Ozlju.

Iako je danas komunikacija Vlade o najavljenoj reformi lokalne samouprave usmjerena prema funkcionalnom povezivanje, a ne prema spajanju i pripajanju lokalnih jedinica, za načelnika Jurkaša to nije nikakva novost, i sadašnji zakonski okviri to dozvoljavaju.

- Konkretno na ozaljskom području ono je organizirano kroz zajednička komunalna poduzeća, turističku zajednicu područja, zajedničku koordinaciju civilne zaštite, komunalno redarstvo i zajedničko provođenje nekih projekata. I u svim tim zajedničkim djelovanjima suradnja je zadovoljavajuća, te zasigurno mjesta ima i za buduće zajedničke projekte i povezivanje.

Stoga, prije svega, budući potezi Vlade, prema mišljenju načelnika Jurkaša, moraju biti usmjeriti s jedne strane prema nužnoj digitalizaciji cjelokupnog sustava koja će posljedično podići efikasnost upravljanja, te prema fiskalnoj decentralizaciji.

-Mi danas imamo situaciju da onaj prihod koji se ostvari na našem području dobar dio odlazi u državnu ili županijsku blagajnu, bilo da je riječ o porezu na dohodak, dobit ili dodanu vrijednost, zatim koncesije za vađenje kamena, trošarine, što je apsurdno, kaže načelnik Jurkaš, te dodaje kako bez fiskalne decentralizacije nema ni revitalizacije sela i malih sredina, a time ni podizanja kvalitete života.

Izdvojeno


Reci što misliš!