ŽUPANIJA / OPĆINE

USKORO SUDSKI POSTUPAK

Počela obnova jednog krovišta kule dvorca Novigrad, obnova druge bit će skuplja: Općina Netretić će nakon suđenja podnijeti postupak za naknadu štete

Počela obnova jednog krovišta kule dvorca Novigrad, obnova druge bit će skuplja: Općina Netretić će nakon suđenja podnijeti postupak za naknadu štete

Načelnik Općine Netretić procjenjuje da će obnova druge kule stajati između 800 tisuća i milijun kuna

Kao što je i najavljeno, počela je obnova jugoistočne kule Starog grada Novigrada. Riječ je o investiciji vrijednoj 410 tisuća kuna.

- Županija je dopunila svoju prijavu na natječaj Ministarstva kulture i medija za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara i zatražila prenamjenu sredstava te joj je za sanaciju jugoistočne kule odobreno 120 tisuća kuna. Ostatak potrebnog novca osiguran je rebalansom proračuna za 2022. godinu, kažu u Uredu županice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je tvrtka Izgradnja Popovački d.o.o., a radovi bi trebali završiti i prije roka od 3 mjeseca.

Županica Martina Furdek-Hajdin obišla je jutros gradilište te rekla kako slijedi i obnova druge, jugozapadne kule.

- Od samog početka zajedno s Općinom Netretić dogovaramo cijeli posao i ako bude potrebno, ako općina neće imati sredstava za to, spremni smo se uključiti, rekla je Furdek-Hajdin.

Načelnik Općine Netretić Marijan Peretić procjenjuje da će obnova druge kule stajati između 800 tisuća i milijun kuna te izrazio zadovoljstvo spremnosti Županije da se uključi. Vjeruje da će zajedno sa županijom i Ministarstvom kulture i medija osigurati potreban novac i za obnovu druge kule.

Radovi na obnovi kule izvode se u skladu s konzervatorskim smjernicama. Direktor tvrtke Izgradnja Popovački d.o.o. Mario Popovački kaže kako je objekt specifičan. ali tvrtka već ima iskustva u takvim radovima.

- Mi imamo iskustva u takvim radovima. Napravili smo nekoliko takvih kula, između ostalog 2005. godine radili smo i ovu kulu koja je sada predmet sanacije, rekao je Popovački.

Podsjetimo, dvije kule Starog grada Novigrada teško su stradale u požaru u ožujku ove godine. Počinitelj je pronađen, slučaj je trenutačno na Državnom odvjetništvu, pa Općina Netretić nakon sudskog postupka planira podnijeti tužbu za naknadu štete.

Izdvojeno


Reci što misliš!