ŽUPANIJA / OZALJ

Ozaljska regija najbogatija na sjeverozapadu Hrvatske po tradicionalnim sortama loze – u planu Istraživački centar za vinarstvo i lovstvo

Ozaljska regija najbogatija na sjeverozapadu Hrvatske po
tradicionalnim sortama loze – u planu Istraživački centar za
vinarstvo i lovstvo
21.04.2014. Vivodina - Josip Vrbanek s ocem Mirkom u zumberackom selu Vivodina proizvodi vina. Photo: Boris Scitar/vecernji list/PIXSELL

- Rezultati projekta istraživanja autohtonih sorata vinove loze ozaljsko vivodinskog vinogorja iznad su svakog očekivanja. Dosad su utvrđena 24 genotipa što je odličan rezultat ovog projekta i gotovo jedinstven u istraživanjima na području sjeverozapadne Hrvatske. Ovo područje je i sa znanstvenog aspekta jako vrijedno, prisutna je velika raznolikost vinove loze, velika baza genetske raznolikosti, rekao je voditelj projekta docent Argonomskog fakulteta Domagoj Stupić, na predstavljanju dosadašnjih rezultata istraživanja.

Otkako je prije više od tri godine pokrenut projekt, zahvaljujući i financijskoj potpori Grada Ozlja, obiđeno je 38 starih vinograda na području Vivodine, Fratrovaca, Svetičkog Hrašća i Vrhovca te je analizirano 85 uzoraka. Utvrđeno je sedam autohtonih sorata i devet dosad nepoznatih tradicionalnih sorata te je 17 genotipova još u fazi praćenja. Sve pronađene sorte se kolekcioniraju na način da se posađuju u jednu kolekciju na jednom mjestu, pet do deset trsova, da ih spasi od izumiranja te da ih se može pratiti. Prošle godine posađeno je pedesetak trsova, ove godine očekuje se sadnja još 120 i na godinu stotinjak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

-Od devet tradicionalnih sorata pronađena je i sorta starohrvatska belina za koju se je smatralo da je nestala, međutim utvrđena je na ovom području. Ovo područje je izrazito bogato gensortama i drago mi je da smo uspjeli krenuti u ovaj projekt očuvanja autohtonosti i na taj način stvoriti prepoznatljivost regije, poručuje Domagoj Stupić.

S druge strane, ideja je Grada Ozlja da se sve aktivnosti kako u Vrhovcu tako i u drugim sredinama pokušaju umrežiti, a mnoge već povezuje vivodinska i vrhovačka vinska cesta. Među njima i dobro znane manifestacije kao što su Stare seoske igre i Trail utrka u Vrhovcu, izložba Dani vina u Vivodini, a ponudu će zasigurno obogatiti i planirani novi Istraživački centar vinarstva i lovstva u Plepelić dvoru, poznatoj kao kuriji Zrinski koja je spašena od potpune devastacije zahvaljujući lovačkom društvu Zec Vrhovac.

-Aktualni projekt istraživanja autohtonih sorata vinove loze sigurno nije ni najveći i najvažniji projekt grada, to su infrastrukturi projekti, primjerice proširenje vrtića i izgradnja cesta. Međutim, bez ovakvih bi projekata bili bitno siromašniji da ih nemamo, to su takozvani soft projekti koji daju fini sadržaj nekog prostora i takve stvari treba paralelno razvijati i pozivam sve koji su zainteresirani da se uključe, podršku Grada će sigurno dobiti jer naše područje ima mnoge potencijale, poručila je gradonačelnica Gordana Lipšinić.

KAportal.hr


Reci što misliš!