ŽUPANIJA / OZALJ

VRIJEDNO DJELO

Zavičajni muzej Ozalj bogatiji za još jedno djelo velike domaće umjetnice Slave Raškaj

Zavičajni muzej Ozalj bogatiji za još jedno djelo velike domaće umjetnice Slave Raškaj

Zavičajni muzej Ozalj postao je vlasnik još jednog akvarela umjetnice Slave Raškaj. Riječ je o djelu "Jezera s vodopadom u planini" koji slovi za jedno od najboljih ostvarenja u opusu slikarice.

U zadnjim danima ožujka, ujedno i mjeseca Slave Raškaj, Zavičajni muzej Ozalj postao je vlasnik još jednog djela Slave Raškaj. Radi se o prekrasnom akvarelu "Jezero s vodopadom u planini" kojim je prikazan pejzaž visokih planina, a sredinom slike proteže se jezero okruženo zelenim brežuljcima i obasjano zrakama sunca, iz kojeg istječe rijeka i pretvara se u vodopad.

Iz Zavičajnog muzeja poručuju kako su ponosni što su postali vlasnici još jednog djela domaće umjetnice Slave Raškaj koji će zasigurno obogatiti bogatu galerijsku zbirku Slavinih akvarela ali i budućeg interpretacijskog centra.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Recenziju Slavinog djela napisala je bivša ravnateljica Zavičajnog muzeja Ozalj gospođa Branka Stergar, u kojoj navodi kako je zasigurno riječ o jednom od najboljih djela u opusu slikarice Slave Raškaj te se vjerojatno radi o pejzažu s nekog njezinog putovanja po Austriji. Kako nema datum nastanka, pretpostavlja se da slika datirati iz razdoblja Slavina zrelog stvaralaštva između 1898 i 1900. godine.

-Očito zadivljena scenom zalaska sunca, njezino raspoloženje i impresija, stvorili su ovo remek djelo. Jasnoća kompozicije, ritam u horizontalnim planovima različitih tonaliteta boje stvorili su savršenu dubinu slike. Romantičarski pristup pejzažu očituje se u atmosferi stvorenoj igrom svijetla i tamnih tonova, kao i razigranošću, dodaje gđa. Branka Stregar o djelu Slave Raškaj.

Izdvojeno


Reci što misliš!