ŽUPANIJA / OZALJ

ČUVARI TRADICIJE

Zavičajni muzej Ozalj organizira i ove godine međunarodnu izložbu čipki, na kojoj svoje mjesto zauzima i prepoznatljiva trška jalba

Zavičajni muzej Ozalj organizira i ove godine međunarodnu izložbu čipki, na kojoj svoje mjesto zauzima i prepoznatljiva trška jalba

Izložba će bit predstavljena u Galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja 30. travnja u 18 sati i biti otvorena do 30. svibnja.

Zavičajni muzej Ozalj organizira šestu izložbu čipki, na kojoj će biti prezentirano osam hrvatskih čipkarskih središta, kao i one iz Litve, Češke, Slovenije, Crne Gore, Norveške i Kanade.

I grad Ozalj zahvaljujući trškoj jalbi svojevrsno je čipkarsko središte. Velika zahvala na tom prepoznatljivom kulturnom dobru zasigurno ide KUD-u „Ključ“ iz Trga, koji nastoji održati tradiciju njene izrade. U selima poput Trga čipka je bila statusni simbol mjesta, kao u slučaju ozaljske jalbe, koji je vezao ženu uz njenu obitelj, simbol koji ju je kao udanu ženu u selu stavljao na pijedestal zaštićenosti, ali i opće osude.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako je u najavi pojasnio ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozalj Stjepan Bezjak, otvorenje izložbe održat će se simbolično 30. travnja u 18 sati na 350. Obljetnicu pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, čime se želi dodatno istaknuti njen kulturni identitet u okviru općeg hrvatskog povijesnog  identiteta.

Izdvojeno


Reci što misliš!