ŽUPANIJA / OZALJ

ZAŽELI I POKRENI SE

Crveni križ Ozalj osigurao nastavak projekta "Zaželi" - buduće gerontodomaćice pozdravile aktivnost koja ima je osigurala ponovno zaposlenje

Crveni križ Ozalj osigurao nastavak projekta

Na području grada Ozalj i susjednih općina u provedbi je nastavak projekta "Zaželi", u kojem je zaposleno deset žena, koje će skrbiti za 90 korisnika starije životne dobi.

Na području grada Ozalj i susjednih općina u provedbi je novi socijalni program Gradskog društva Crvenog križa Ozalj „Zaželi i pokreni se“. Riječ je, naime, nastavku projekta „Zaželi“, kojim je zaposleno deset žena na razdoblje od 12 mjeseci, koje svakodnevno skrbe za 90 korisnika. Tijekom trajanja projekta završit će edukaciju za gerontodomaćice ili poljoprivredne uzgajivačice za uzgoj voća, povrća i cvijeća što će ih učiniti konkurentnijima na tržištu rada.

Ravnateljica GDCK Ozalj, Sanja Valčić je naglasila kako upravo zapošljavanjem žena u njihovoj lokalnoj zajednici ublažava se njihov rizik od siromaštva i potiče socijalnu uključenost, dok se s druge strane starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju povećava kvaliteta života, prevladava usamljenost i društvena izoliranost, te se odgađa odlazak od kuće u ustanove koje brinu o starijim i nemoćnim osobama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ime partnera na projektu, s kojima je razvijena izvrsna suradnja, obratila se gradonačelnica grada Ozlja, Lidija Bošnjak, koja je istaknula kako je ovaj projekta hvalevrijedna jer sve više osoba starije životne dobi žive u samačkim domaćinstvima, i trebaju pomoć trećih osoba.

- GDCK Ozalj se tu dobro snašao i pruža pomoć potrebitima provodeći projekate i programe koji se financiraju na lokalnoj, regionalnoj, državnoj i europskoj razini. Čestitamo im na dobrim radnim rezultatima i neka dalje nastave tako, a mi ćemo se, kao i do sada, uključiti koliko je u našoj moći.

Ovu aktivnosti Crvenog križa posebno pozdravljaju i same korisnice programa. Kako je tom prilikom kazala radnica zaspolena na projektu, Lidija Hanžek, mogućnost ponovnog vraćanja u radnu okolinu donijela joj je višestruke benefite.  

- Iznenada sam ostala bez posla, tako da mi je ovo zaposlenje bilo itekako potrebno. Moj radni dan se sastoji od obilaska tri do četiri korisnika dnevno, kojem održavam čistoću stambenog prostora, pružam psihosocijalnu podršku, kuham im jednostavnija jela, donosim namirnice i potrebne lijekove. Korisnici se jako vesele mojem dolasku, a i ja se dobro osjećam jer pomažem starijim i nemoćnim osobama, ispričala je gospođa Hanžek.

Inače, uz grad Ozalj partneri na projektu su općine Kamanje, Žakanje, Ribnik, te Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Karlovac i Centar za socijalnu skrb Karlovac. Projekt ukupne vrijednosti 927 800 kuna financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodit će od siječnja 2021. do ožujka 2022. godine.

Izdvojeno


Reci što misliš!