ŽUPANIJA / OZALJ

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

Gradska tvrtka Komunalno Ozalj d.o.o. u prošloj godini ostvarila dobit od 333 tisuće kuna, direktor Gojmerac najavio i nove projekte

Gradska tvrtka Komunalno Ozalj d.o.o. u prošloj godini ostvarila dobit od 333 tisuće kuna, direktor Gojmerac najavio i nove projekte

Gradski vijećnici na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća apelirali su na većoj koordinaciji Grada i poduzeća Komunalno d.o.o. prilikom provedbe projekata.

Izazovna vremena u poslovnom sektoru uzrokovani pandemijeom nisu utjecali, (ne)očekivano, na poslovanje gradske tvrtke Komunalno Ozalj d.o.o.. Naime, kako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća izvijestio direktor poduzeća Zlatko Gojmerac, po završnom računu dobit tvrtke u protekloj godini iznosi 333 tisuće kuna. Usporedno s prethodnom godinom ona je veća za 20 posto.

- Razlog se krije u porastu ukupnih prihoda i ukupnih rashoda, s time da su prihodi rasli brže nego rashodi pa je zato i dobit veća nego prethodnu godinu. Gledajući po djelatnostima, kod vodoopskrbe tvrtka je ostvarila dobit od 293 tisuće kuna, što je za nepunih 7 posto više od protekle godine, a pozitivan pomak vidljiv je na djelatnosti odvodnje i zbrinjavanje otpadnih voda, na kojoj je prvi puta ostvaren dobit, od 30 tisuća kuna, i to zbog povećanja broja priključaka na sustav – kazao je Gojmerac.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glavne aktivnosti u prošloj godini prema riječima direktora bile su rekonstrukcije u vlastitoj mreži u vrijednosti od 585 tisuća kuna, investicije u smanjenju gubitaka u vrijednosti 929 tisuća kuna.

- Započela je izgradnja i dobrim dijelom i završila kolektora za naselja Soldatići, Lukšići i nastavak kolektora u ulici Vlatka Mačeka, financirana iz mjere 7.2.1. Ruralnog razvoja. Od toga ulica Vlatka Mačeka je završena, ishođena je uporabna dozvola, dok su kolektori u Lukšićima i Soldatićima u završnoj fazi, trenutno se prikuplja dokumentacija za tehnički pregled. Računamo da ćemo u ovoj godini imati i uporabne dozvole i za ta dva kolektora – istaknuo je Gojmerac.

Ukupna je vrijednost investicija bila je 4,7 milijuna kuna, a većina njih sufinancirana je od strane Hrvatskih voda ili iz europskih sredstava, a jednim dijelom i sredstvima Grada Ozlja, primjerice za pripremu dokumentacije, kao i sredstvima poduzeća. Direktor Gojmerac najavio je i buduće projekte.

- Među njima je i izrada projektne dokumentacije za vodovod Lovrić Prekrški – Dugi vrh, za koji je napravljen idejni projekt. Isto tako u tijeku je izrada projektne dokumentacije za vodovod Kašt – Magovci – Badovinci, te je napravljeno koncepcijsko rješenje odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za sva naselja s područja grada Ozlja, koja gravitiraju rijekama Kupa i Dobra.

Rasprave među gradskim vijećnicima o godišnjem izvješću poslovanja tvrtke Komunalno Ozalj d.o.o. nije bilo, osim prozivanja na problematiku tehničke naravi. Kao primjerice zašto se prilikom projekta ugradnje kolektora ne proširi i sama cesta, što naravno nije posao same tvrtke niti nije opravdani trošak sufinanciranja, pojasnio je direktor, ali je pitanje eventualne koordinacije Grada u takvim projektima, mišljenja su vijećnici. Ista je situacija i kod priključenja korisnika na sustav odvodnje.

Naime, i sam direktor Gojmerac istaknuo je da na ozaljskom području na kojem je izgrađena kanalizacijska mreža, prisutan je problem priključenja na sam sustav jer se nikog ne može priključiti prisilno.

- U tim slučajevima postoji mogućnost kažnjavanja, koji je dosta problematičn od strane Grada. Tako da oni koji žive tu, oni jesu priključeni. Problem su vikendaši ili objekti koji su napola napušteni, ili kod vlasnika objekata koji žive u inozemstvu, pa se nisu priključivali. U svakom slučaju nije problem u koordinaciji s Gradom, već o volji ljudi i instrumentima koji su na raspolaganju – naglasio je na kraju direktor Gojmerac.

Izdvojeno


Reci što misliš!