ŽUPANIJA / OZALJ

HEALTHY MEAL STANDARD

Ozaljski vrtić prvi u Karlovačkoj županiji napravio iskorak u prehrani djece - iz jelovnika izbacili prženu hranu, margarin, zaslađene čokoladne namaze...

Ozaljski vrtić prvi u Karlovačkoj županiji napravio iskorak u prehrani djece - iz jelovnika izbacili prženu hranu, margarin, zaslađene čokoladne namaze...
Grad Ozalj

Cilj je bio uspostaviti sigurnost, sljedivost i optimizaciju lanca prehrane, a što je naposljetku rezultiralo povećanjem kvalitete prehrane za djecu u vrtiću

Dječji vrtić Zvončić Ozalj službeno je dobio certifikat Healthy Meal Standard (HMS) i time postao prvi u Karlovačkoj županiji, s primjenom međunarodnog Sustava upravljanja kategorijama prehrane.

Cilj je bio uspostaviti sigurnost, sljedivost i optimizaciju lanca prehrane, a što je naposljetku rezultiralo povećanjem kvalitete prehrane za djecu u vrtiću. Projekt je započeo 2020. godine s procesom implementacije, no zbog COVID pandemije napravljena je veća pauza.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za područje Hrvatske certifikat dodjeljuje međunarodna certifikacijska kuća Bureau Veritas Croatia, traje tri godine, a svake godine potrebno je raditi provjere sustava prehrane, ali i laboratorijska testiranja da bi se uvjerili da se kvaliteta u vrtiću svake godine povećava.

Kako su izvijestili iz gradske uprave, u vrtiću su napravljene mnoge promjene, osim što su optimizirani troškovi i unaprijedio se sustav prehrane, planirana su ulaganja od kojih su neka već i ostvarena. 

U potpunosti je izbačeno prženje hrane u dubokom ulju, margarin i soja, zaslađeni čokoladni namazi, instant žitarice koje sadrže dodane šećere, a povećana je raznolikost voća i povrća, uvedeni su smoothiji, novi domaći kolači koje radi kuhinja, domaće paštete od tune, piletine i povrća, uključena su razna nova jela, a jednom tjedno se obavezno nudi riba. Ukupno je uvedeno preko 300 novih obroka za najmlađe.

Gradonačelnici Lidiji Bošnjak uručeno je prestižno priznanje "Grad zdrave vrtićke prehrane" čime je Grad Ozalj postao drugi takav grad u Hrvatskoj, nakon Varaždina koji je tu titulu dobio samo dva mjeseca prije.

Tu je i Grad Sisak koji nosi titulu Grada zdrave dječje prehrane još od 2019. godine, što znači da je uključio sve vrtiće i škole kojima je osnivač u sustav zdrave prehrane Healthy Meal Standard.

- Čestitke našem vrtiću, svim djelatnicama koje su se potrudile da se ovaj sustav povećanja kvalitete prehrane za djecu u vrtiću zaista i primjeni te Društvu naša djeca Ozalj koji su pokrenuli ovu inicijativu kroz projekt "Zdrav ko zmaj". Također zahvaljujemo roditeljima i djeci koji su bili strpljivi i otvoreni za promjenu, što je naposljetku rezultiralo kvalitetnijom i zdravom prehranom. I na kraju, zahvaljujemo tvrtki RED FORK koja je implementirala i pratila uvođenje Healthy Meal Standard te certifikacijskoj tvrtki Bureau Veritas Croatia koja je vršila provjeru o ispravno uvedenom standardu i sukladnosti s normom, poručili su iz gradske uprave. 

Izdvojeno


Reci što misliš!