ŽUPANIJA / OZALJ

"ZEMLJA I JA"

GD Crvenog križa Ozalj kraju priveo još jedan projekt: Djeca područnih škola kroz radionice i izlete učila o društvenim vrijednostima, prirodi i zaštiti okoliša

GD Crvenog križa Ozalj kraju priveo još jedan projekt: Djeca područnih škola kroz radionice i izlete učila o društvenim vrijednostima, prirodi  i zaštiti okoliša

Projekt je usmjeren prema djeci područnih škola, koje nemaju iste mogućnost kao u Matičnoj školi Ozalj i Žakanje. Provodi se od listopada prošle godine, a u priprema je njegov nastavak i u narednoj školskoj godini.

Gradsko društvo Crvenog križa Ozalj u zadnjem je mjesecu provedbe projekta "Zemlja i ja", koji aktualizira problematiku povećanje kvalitete života djece i mladih u ruralnih područjima osobito na nakon pandemijske izolacije koja je značajno pridonijela smanjenju socijalne uključivosti. 

Kako je na današnjoj konferenciji komentirala ravnateljica CK Ozalj Sanja Valčić, riječ je o prvom projektu Ministarstva obrazovanja, a ukupni iznos bespovratnih sredstava je 14.909,90 eura. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Crveni križ i inače provodi programe usmjerene prema djeci i mladima, organizira provođenje njihova slobodnog vremena kroz razne edukacije, radionice, izlete sukladno financijskim sredstvima odobrenim iz EU i nacionalnih programa. Radimo na zdravstvenom odgoju, sudjelujemo u edukaciji zdravog načina života te prevencije ovisnosti bolesti i slično. Već dugi niz godina provodimo programe prve pomoći u osnovnim školama na području našeg djelovanja, OŠ Slava Raškaj Ozalj i OŠ Žakanje. Provodeći te programe uočili smo potrebu za dodatnim obrazovanjem djece i mladih ne samo u tematici socijalne osjetljivosti i prve pomoći već i u društvenoj odgovornosti i očuvanju okoliša, pojašnjava ravnateljica Valčić. 

Ovaj projekt usmjeren je prema djeci područnih škola, koje nemaju iste mogućnost kao u Matičnoj školi Ozalj i Žakanje. Projekt se privodi od listopada prošle godine, a u priprema je njegov nastavak i u narednoj školskoj godini.

Izvoditeljica aktivnosti Ivana Brložan Mihalić pojasnila je kako je cilj projekta povećati mogućnosti stjecanja znanja, vještina i usvajanja primjerenih stajališta, te poboljšavanja kvalitete života izvan redovitog odgojno-obrazovnog sustava u skladu sa svojim mogućnostima i interesima, i to kroz interaktivne radionice poticanje kreativnosti, stvaralaštva i poduzetničkih vještina, te zdravih stilova života kod osnovnoškolske djece te osvijestiti važnost brige za okoliš i održivi razvoj. 

- Na terenu smo proveli projekt kroz četiri programa, program zdrave prehrane, eko odgoja, program psihofizičkih aktivnosti te agroporgram. Uključeno je 120 djece nižih razreda, šest volontera prikupilo je ukupno 240 volonterskih sati kroz pomoć u mobilizaciji djece i njihovih roditelja, pripremi i provedbi svih radionica i aktivnosti, pojasnila je Brložan Mihalić. 

U ovakve projekte Grad Ozalj se vrlo rado uključuje kao partner, kazala je gradonačelnica grada Ozlja Lidija Bošnjak, te dodala kako su oni od izuzetnog značaja na ruralnom području, gdje djeca nemaju ista mogućnosti kao u urbanim i većim sredinama. 

- Drago mi je da su djeca imala priliku kroz ovaj projekt učiti kako povezati društvene vrijednosti, prirodu, učiti o važnosti zaštite prirode, okoliša kroz razne radionice, aktivnosti i izlete. A ono što je tu najbitnije je boravak u prirodi. Cilj nam je svima maknuti djecu s mobitela i računala, a da pritom nauče puno toga korisnog za njihov daljnji život, istaknula je gradonačelnica. 

Ravnateljica OŠ Slava Raškaj Ozalj Gordana Basar naglasila je kako je svaki projekt hvalevrijedan, naročito onaj koji doprinosi dodatnoj vrijednosti od onog što djeci pruža svaka škola. 

- Slava Raškaj je inače škola koja sudjeluje u jako puno projekata, a ovaj je između ostalog doprinio tome što su naše područne škole dobila igrala, ljuljačke, visoke gredice, romobile i puno edukativnih sadržaja koje koriste i dalje u svom redovitom radu. Drago nam je da se je Crveni križ u svojim aktivnostima i programima usmjerio i na djecu, naročito onu na ruralnim udaljenijim područjima, poručila je ravnateljica Basar.  

Izdvojeno


Reci što misliš!