ŽUPANIJA / OZALJ

ANTIFAŠISTIČKI POKRET

U Svetičkom Hrašću obilježena 80. godišnjica osnivanja Karlovačke udarne brigade, poruku poslao i bivši predsjednik Stjepan Mesić

U Svetičkom Hrašću obilježena 80. godišnjica osnivanja Karlovačke udarne brigade, poruku poslao i bivši predsjednik Stjepan Mesić
MO Svetičko Hrašće

Osobita čast je biti stanovnikom sela u kojem su ljudi i prije 80 godine znali odabrati pravi put i prave vrijednosti, naglasio je Tomislav Žganjer, predsjednik MO Svetičko Hrašće

U Svetičkom Hrašću pored Ozlja jučer je svečano obilježena 80. godišnjica osnivanja Karlovačke brigade. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika brigadi u centru sela te na grobu poginulih istarskih partizana, a počast se odala i mještanu Zdravku Slancu poginulom u Domovinskom ratu. Nakon odavanja počasti, proslava se uz prigodni kulturno umjetnički program nastavila u prostorijama lovačkog doma.

Brigada se prvi put postrojila ujutro, 5. ožujka, usred sela ispred kuće i trgovine mješovitom robom Ivana Latina te je, prema riječima predsjednika Udruge antifašista Karlovca Miroslava Delića, ubrzo promaknuta u udarnu brigadu zahvaljujući borbenom djelovanju i rezultatima. Na dan formiranja brigada je imala 640 boraca i važnu ulogu u operacijama za oslobođenje šireg karlovačkog područja. U samo petnaest mjeseci borbenog djelovanja poginulo je 337 boraca.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak podsjetila je prisutne da je još davne 2005. godine Hrvatski sabor donio Deklaraciju o antifašizmu čime je potvrđena antifašistička demokratska utemeljenost i opredijeljenost Republike Hrvatske te trajna obaveza afirmacije antifašističkih vrijednosti nastalih borbom protiv fašističkog režima. Također je naglasila da uvijek moramo čuvati i njegovati vrijednosti Domovinskog rata i žrtvu svih koji su živote dali za slobodnu i neovisnu domovinu. 

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, govoreći o utjecaju formiranja brigade na današnjicu, rekao je "moramo biti svjesni važnosti formiranja brigada poput Karlovačke jer su te brigade omogućile stvaranje korpusa odnosno stvaranje vojne sile koje su oslobodile čitav naš prostor i tako onemogućile provedbu dogovora u Podstamu o vraćanju država u svom okviru i svom sadržaju. Upravo zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi mi smo dobili mogućnost da imamo i današnju Hrvatsku".  Istaknuo je kako bi volio da danas svi manje pričamo o ratovima a počnemo više govoriti o miru i očuvanje mira. Na osnivanje brigade ponosni su i mještani.

- Osobita čast je biti stanovnikom sela u kojem su ljudi i prije 80 godine znali odabrati pravi put i prave vrijednosti. Čast je zajedno s vama danas odati počast i sa zahvalnošću se prisjetiti  svih koji su se suprotstavili fašizmu, dali živote u borbi za slobodu i utkali vrijednosti antifašizma u temelje našeg hrvatskog društva, naglasio je Tomislav Žganjer, predsjednik MO Svetičko Hrašće.

Inicijator obilježavanje obljetnice je Udruga antifašista Karlovac, organizator mjesni odbor Svetičkog Hrašća. Događaju su prisustvovali brojni uzvanici i mještani – zamjenica župana Sisačko moslavačke županije Mirjana Olujić, gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, načelnik općine Kamanje Damir Mateljan, bivši predsjednik Stjepan Mesić, predstavnici udruga antifašista iz Karlovca, Duge Rese, Velike Gorice, Istre, Metlike i Velike Kladuše, predstavnici LD Jazavac Jaškovo – Svetičko Hrašče te mnogobrojni mještani.

Događanju je nazočio i Šime Mudrovčić, pukovnik Šeste ličke divizije i sudionik desanta na Drvar. Kulturno umjetnički program izveli su učenici osnovne Glazbene škole Karlovac, PO Ozalj. 

 

Izdvojeno


Reci što misliš!