ŽUPANIJA / SLUNJ

"KAD SE SRUŠI, SRUŠI SE"

Vrijeme i sustav "nagrizaju" vodeničarsko naselje na Slunjčici: "Koji je to zakon više ne dozvoljava da se Rastoke održavaju kako su se nekada?"

Vrijeme i sustav

Danas smo u vremenu gdje takvim prirodnim resursima gospodare Hrvatske vode i to sukladno Zakonu o vodama, Zakonu o zaštiti prirode i jednostavno sve ono što se u Rastokama događa može ići isključivo preko Hrvatskih voda

Bajkovito vodeničarsko naselje koje su oblikovale dvije rijeke, Rastoke, jedno je od atraktivnijih turističkih atrakcija Hrvatske. 

U Rastokama se Slunjčica rastače i preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu, a u svojemu toku stvara mnoštvo jezera, brzaka i slapova. Mnogi Rastoke, stoga, nazivaju malim Plitvicama jer je geološki sastav slapova identičan onom u Nacionalnom parku Plitvička jezera. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stanovnici ovog kraja stoljećima su gradili mlinove, prve koje je pokretala snaga vode, a danas su te mlinice prvorazredna turistička atrakcija i živi svjedok sklada koji čovjek i priroda mogu postići na obostrano zadovoljstvo.

No ovo slikovito naselje, kako se je moglo čuti na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća grada Slunja, očito je počelo nagrizati vrijeme ali prije svega sustav. 

 - Rastoke nam se raspadaju, a slapovi, vodene barijere se ne održavaju. Koji je to zakon koji više ne dozvoljava da se Rastoke održavaju kako su se nekada, nego sve stoji pa kada se sruši, sruši se. Bilo bi šteta da još koji slap padne jer onda od Rastoka nećemo imati ništa jer Rastoke nisu vezane za Plitvice, mi živimo s prirodom, a u Plitvicama je samo priroda, poručio je gradski vijećnik Željko Lustig (DP). 

Gradonačelnica Mirjana Puškarić istaknula je kako se jako često bave upravo tom problematikom i nelogičnošću koja se tamo događa.

- Često smo dobili informacije da su se ljudi u Rastokama o slapovima brinuli sami, regulirali i visinu slapa i vodostaje, to su bila neka vremena ja bi rekla zlatna. Danas smo u vremenu gdje takvim prirodnim resursima gospodare Hrvatske vode i to sukladno Zakonu o vodama, Zakonu o zaštiti prirode i jednostavno sve ono što se u Rastokama događa može ići isključivo preko Hrvatskih voda, poručila je gradonačelnica. 

Dodaje kako one projekte koje su i lani i prijašnjih godina realizirali bili su sukladno planovima i zahtjevima Grada, ali i odobrenju Hrvatskih voda. 

- U vodu na Rastokama ne može ući tko se sjeti već odgovorni sa svojim dozvolama i operativa koja je i prošle godini vršila izmuljenje ispod mosta sv. Ivana, radilo se i na izmuljenju kod Holjevaca, stabla su se šišala kod Vodene ovce, sami kanjon je firma Aquaterm šišala.  

Gradonačelnica ističe kako ima još jako puno situacija koja se čine nerješive, a jedna od njih je i na koju se reagiralo, odlomljivanje dio slapa usred smrzavanja.  

- Bilo nam je nelogično da to može tako dolje stajati. Međutim, odgovor koji smo dobili od Hrvatskih voda, sukladno zaštiti prirode, da su to vodene barijere, da se u to ne dira i da se ne smije dirati. Znači nismo mi ti koji smijemo i srušiti stablo u samom slapu, sve se mora raditi uz njihovo odobrenje, pojasnila je gradonačelnica. 

Izdvojeno


Reci što misliš!