AKTUALNO / VIJESTI

MEANWHILE U HRVATSKOJ

Dva kapitalna nacionalna projekta u Karlovačkoj županiji bez građevinskih dozvola? "Vi nemate ništa s tim, ali volite se malo naslikavati. To je lijepo, to vam je i posao"

Dva kapitalna nacionalna projekta u Karlovačkoj županiji bez građevinskih dozvola?
foto Pixsell/KAportal

Tu temu problematizirao je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine SDP-ov Ivan Vuković. Ističe kako mu je namjera bila ukazati na poslovanje javnih poduzeća u Hrvatskoj te kako se postupci javne nabave provode bez građevinske dozvole

Potpisivanje ugovora za početak radova na najvećim nacionalnim infrastrukturnim projektima u Karlovačkoj županiji prošlo je gotovo spektakularno. Okupio se cijeli vrh županijske i gradske vlasti, bili su tu svi direktori javnih poduzeća i njihovih podsustava, došao je premijerno i predsjednik Vlade.

No, čim su se kamere ugasile na površinu je izišlo prvo stanje stvari. Radovi koji su se tada najavljivali i koji su već odavno trebali početi nemaju ni ishođene građevinske dozvole. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o izgradnji drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac, o čemu je već KAportal izvještavao, a ista situacija dogodila se i s retencijom Ogulin. Oba projekta financiraju se EU novcem. 

Tu temu problematizirao je na zadnjoj sjednici Županijske skupštine SDP-ov Ivan Vuković. Ističe kako mu je namjera bila ukazati na poslovanje javnih poduzeća u Hrvatskoj te kako se postupci javne nabave provode bez građevinske dozvole. 

Županica Martina Furdek Hajdin napomenula je kako se u slučaju retencija Ogulin javna nabava prošla i u njoj stoji da će uvođenje izvođača u posao biti po ishođenju pravomoćne građevinske dozvole. Radovi dva i četiri ishodit će se paralelno, upravo zato da se ne gubi vrijeme. Sama retencija odnosno faza 4 može se dovršiti kada se dovrši faza dva.

Vuković je i kazao s obzirom na okolnosti projekta retencije Ogulin, tko garantira da će taj ugovor koji je težak 7,9 milijuna eura na kraju toliko i koštati. 

- Tu je i pitanje same dinamike tih radova. Možemo se izvlačiti pao je snijeg pa nas malo priroda koči i ne možemo pristupiti gradilištu ali šta da nije bilo snijega. Čekamo građevinsku dozvolu jer bez faza 2 ne možemo raditi fazu 4, a fazu 4 smo ugovorili. Izvođač radova uopće nema veze s tim. On mora u roku od 20 dana biti uveden u posao. Investitor ima s time veze. U konačnici ni vi nemate s tim veze ali volite malo s tim poentirati i naslikavati se i to je lijepo i to vam je posao, poručio je Vuković županici.  

Dodao je kako se sličan cirkus očekuje i na drugom kolosijeku pruge Zagreb - Karlovac jer 50 posto objekata još uvijek nema građevinsku dozvolu. 

- Izvođač, Strabag, bi trebao ući u posao, ne pada mu napamet i opet imamo dobra naslikavanja i ništa više, poručio je Vuković. 

Iz HŽ Infrastrukture na ponovni upit KAportala kazali su kako su u tijeku pripremni radovi koji se odnose na uređenje gradilišnog kampa te krčenje šiblja i pripremu terena. Tvrde da je izvođač tih radova tvrtka Strabag i svi nominirani podizvođači.

- Vezano za građevinske dozvole napominjemo kako je od ukupno 11 dozvola ishođeno 8 pravomoćnih, za jednu je u tijeku izdavanje pravomoćnosti, dok su ostale dvije dozvole u postupku izdavanja, stoji u odgovoru HŽ Infarstrukture. 

Usporedbe radi, prije pet mjeseci iz HŽ Infrastrukture komunicirali su kako "od ukupno 11 građevinskih dozvola do sada je ishođeno sedam i u tijeku je javni uvid prije izdavanja za još jednu dozvolu".

Dalo bi se zaključiti da se nismo baš puno pomaknuli. Ovim tempom teško možemo očekivati da će do kraja ove godine ovaj projekt imati ishođene sve građevinske dozvole.  

Izdvojeno


Reci što misliš!