VIJESTI / KARLOVAC

UKIDANJE PROGRAMA?

Nova školska godina u srednjim školama: Deficitarna zanimanja i dalje neprivlačna učenicima, debakl doživio i novi smjer poljoprivredni gospodarstvenik

Nova školska godina u srednjim školama: Deficitarna zanimanja i dalje neprivlačna učenicima, debakl doživio i novi smjer poljoprivredni gospodarstvenik

Iz Karlovačke županije odgovorili su nam kako zbog nedovoljne zainteresiranosti učenika za upis neki od navedenih programa nisu ni ponuđeni na jesenskom upisnom roku.

Prvi je tjedan nove školske godine i za učenike 13 srednjih škola u Karlovačkoj županiji, koje pohađa u ovoj školskoj godini ukupno njih 3.783 učenika. Kako su na upit KAportala potvrdili iz Karlovačke županije, nakon održanog ljetnog i jesenskog upisnog roka u prve razrede upisano je ukupno 1.097 učenika. To je 11 učenika više nego godinu ranije. 

Veći broj upisanih učenika bilježe Gimnazija Karlovac, Medicinska škola Karlovac, Tehnička škola Karlovac, Srednja škola Duga Resa, Obrtnička i tehnička škola Ogulin i Glazbena škola Karlovac. S druge strane, najveći pad broja upisanih učenika vidljiv je u Prirodoslovnoj školi Karlovac, Šumarsko drvodjeljskoj školi Karlovac, Gimnazija i strukovna škola Ogulin i Srednjoj školi Slunj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No bez obzira na proaktivnu obrazovnu upisnu politiku i dalje ne postoji dovoljna zainteresiranost učenika za upis u deficitarne smjerove. Pa su i u ovoj školskoj godini ostala su nepopunjeni programi limar u Tehničkoj školi Karlovac, autolakirer, zidar i tesar u Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi Karlovac. 

Pretjeranog interesa nije ni bilo za program finomehaničar u Srednjoj školi Duga Resa, strojobravar u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin, automehaničar u Srednjoj školi Slunj, meteorološki tehničar u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac, smjer opće gimnazije u Srednjoj školi Slunj, koja su ostala nepopunjena. "Nevidljiv" učenicima ostao je i novi smjer u Prirodoslovnoj školi Karlovac poljoprivredni gospodarstvenik.

Iz Karlovačke županije odgovorili su nam kako zbog nedovoljne zainteresiranosti učenika za upis neki od navedenih programa nisu ni ponuđeni na jesenskom upisnom roku. Kako je KAportal već pisao još nakon prvog ljetnog upisnog roka, iz Ministarstva obrazovanja najavili su i ukidanje programa za koji ne postoji interes za upis. 

Izdvojeno


Reci što misliš!