VIJESTI / KARLOVAC

MUKE PO PARKINGU

Parkirališni kaos u Zvijezdi 2: Policija nadležna za kontrolu nepropisnog parkiranja, ali zašto ne kažnjava koliko bi trebalo? Pogledajte što kažu o tome

Parkirališni kaos u Zvijezdi 2: Policija nadležna za kontrolu nepropisnog parkiranja, ali zašto ne kažnjava koliko bi trebalo? Pogledajte što kažu o tome

- Preventivno postupanje, a ne isključivo represivno, odnosno kažnjavanje, ima učinka na svijest vozača da ne čine kažnjive radnje, kažu u policiji

Pritužbe stanara karlovačke povijesne jezgre na parkirališni kaos odjeknule su u karlovačkoj javnosti, ali je ostalo otvoreno pitanje zašto se dozvoljava da svi parkiraju na mjestima izričito namijenjenima samo za parkiranje automobila stanara koje imaju oznaku - naljepnicu sa Zvijezdom. Podsjetimo, KAportal je pisao o tom problemu te smo doznali da gradski komunalni redari nisu nadležni za kažnjavanje vozača koji koriste ta parkirališta, nego - policija.

- U više navrata sam prošetao tim parkiralištima i išao brojati koliko od parkiranih vozila ima oznaku "Zvijezda". Oznake sam vidio tek sporadično, na svakom dvadesetom automobilu a ponekad na nijednom, rekao nam je tada jedan ogorčeni stanar u Zvijezdi. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svjesni problema?

- Na ulazima je iz prometnih znakova jasno je vidljivo da je dozvoljen promet isključivo posebno označenim vozilima, što je regulirano člankom Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, kao i sankcije za njegovo kršenje. Postupanje je u isključivoj nadležnosti policije, rečeno nam je tada u karlovačkoj gradskoj upravi. 

Stoga smo policiju pitali je li uopće reguliraju ovu situaciju i koliko je do sada za ovakvo nepropisno ulaženje u stari dio grada ispisanih kazni. Evo što su nam rekli. 

- Svjesni smo problema parkiranja u gradskoj četvrti Zvijezda u Karlovcu koji su uzrokovani izvođenjem radova na prometnicama u tom dijelu grada. Dozvolu ulaska prema postavljenoj prometnoj signalizaciji imaju prvenstveno stanari navedene gradske četvrti čija vozila su označena posebnom naljepnicom i kao takva su vizualno uočljiva, navode u PU karlovačkoj.

Vozila bez naljepnice

Također, dodaju, uz navedene dozvolu ulaska u gradsku četvrt Zvijezda imaju i vozila za koja su izdana privremena Rješenja od strane Grada Karlovca, a koja su poglavito vezana uz koncesionare koji obavljaju radove unutar te gradske četvrti i za koja se izdaje samo privremeno Rješenje.

- Takva vozila ne posjeduju naljepnice te stoga nisu vizualno uočljiva kao vozila koja imaju pravo ulaska i parkiranja na tom području. Povećanjem i intenzitetom odvijanja samih radova na terenu, povećava se i broj vozila s privremenim Rješenjem dozvole ulaska, što zasigurno dovodi do dodatnih problema parkiranja, stoji u odgovoru na naš upit. 

Nadalje, naglašavaju da je policija kao i prometno redarstvo Grada Karlovca nadležna za provođenje nadzora nepropisnog parkiranja (prometa u mirovanju), dok je nadzor ulaska s vozilom u područje gradske četvrti Zvijezda i sankcioniranje spomenutog prekršaja u nadležnosti policije.

Nije sve u kažnjavanju?

- Uzimajući u obzir brojne radove na području grada Karlovca i obaveze osiguravanja protočnosti prometa i na drugim lokacijama, policija i uz svoje druge neodgodive obveze ulaže maksimalne napore te u zonama radova provodi fizičko upravljanje prometom, kako bi građani imali što manje poteškoća prilikom sudjelovanja u prometu.  Svjesni činjenice da i preventivno postupanje, a ne isključivo represivno, odnosno kažnjavanje, ima učinka na svijest vozača da ne čine kažnjive radnje, nastojimo i kroz upozorenja, a ne samo kažnjavanja, pridonijeti tome da vozači poštuju postavljenu prometnu signalizaciju te da time olakšaju pronalaženje slobodnog parkirališnog prostora za stanare, kažu u policiji.

535 mjera za "promet u mirovanju"

Iznijeli su i podatak da je u prva četiri mjeseca 2023. godine policija prema prekršiteljima odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se odnose na promet u mirovanju na području grada Karlovca poduzela ukupno 535 mjera, a dio poduzetih mjera poduzet je na području gradske četvrti Zvijezda.   

- Policija će i nadalje, sukladno svojim mogućnostima, poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će permanentnim djelovanjem rješavati moguće probleme u prometu. Još jednom pozivamo sve sudionike u prometu na poštivanje postavljene prometne signalizacije, dodaju. 

Izdvojeno


Reci što misliš!