VIJESTI / KARLOVAC

ZA 6 MILIJUNA EURA

Grad Karlovac ponovno će se kreditno zadužiti - za pet kapitalnih projekata ne može osigurati novac iz EU i nacionalnih fondova?

Grad Karlovac ponovno će se kreditno zadužiti - za pet kapitalnih projekata ne može osigurati novac iz EU i nacionalnih fondova?
Ilustracija KAportal/Pixabay

Nakon ovog zaduženja Grada Karlovca, ukupna stopa zaduženosti Grada iznositi će na godišnjoj razini od 4,7 posto u 2025. do 8,7 posto u 2027. godini, a sa jamstvima za gradske tvrtke najviše do 10,9 posto u 2027. godini

Grad Karlovac planira se kreditno zadužiti za više od 6 milijuna eura i to za realizaciju pet kapitalnih projekata - izgradnju nogostupa Žumberačka, Hrnetić i Sajevac te izgradnju sportsko rekreacijskog centra Mostanje i nogometnog igrališta Turanj.

Projekti su planirani u aktualnom proračunu, no, iz gradska uprave ističu, ne postoje natječaji na koje bi se Grad mogao javiti i ne može osigurati niti nacionalna niti EU sredstva za njihovo financiranje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Gradnja sportsko rekreacijskog centra Mostanje počinje u veljači, što je i najavljeno na prošlotjednoj pressici, više pročitajte ovdje. Za nogostup Tušilović i nogometno igralište Turanj ponavljaju se postupci javne nabave, a nogostup Hrnetić i Sajevac još čekaju građevinske dozvole. 

Iz gradske uprave pojašanjava kako zaduživanje jedinica lokalne i regionalne samouprave u posljednjim godinama je bilo znatno povoljnije negoli je to sada, jer su kamatne stope na tržištu kapitala višestruko porasle u odnosu na godinu - dvije unazad. No očito gradska uprava drugog izlaza nema, a ove projekte smatra prioritetnim u gradu. 

Za financiranje ovih projekata Grad je zatražio više ponuda poslovnih banaka s kojima je i dosad surađivao - HBOR-a, Karlovačke banke, Privredne banke, Zagrebačke banke i Erste&Steiermaerkische bank, a najpovoljnija se pokazala ponuda PBZ-a s kamatnom stopom od 3,10 posto, uz troškove odobrenja kredita od 0,2 posto i bez ikakvih drugih naknada. Traženi iznos kredita je 6.050.000 eura, početak otplate planira se za 1.4.2027., a rok otplate je 1.1.2037. godine.

Nakon ovog zaduženja Grada Karlovca, ukupna stopa zaduženosti Grada iznositi će na godišnjoj razini od 4,7 posto u 2025. do 8,7 posto u 2027. godini, a sa jamstvima za gradske tvrtke najviše do 10,9 posto u 2027. godini. Iz Grada napominju kako je zaduženost i dalje je daleko ispod dopuštene stope zaduženosti koja po odredbama Zakona o proračunu iznosi do 20 posto. 

Suglasnost za ovo kreditno zaduženje mora dati Vlada RH, a raspravu i odobrenje Gradsko vijeće na današnjoj sjednici. Prođe li sve po planu, gradonačelnik bi ugovor o kreditu mogao sklopiti početkom travnja ove godine. 

Izdvojeno


Reci što misliš!