VIJESTI / KARLOVAC

ŽAO NAM JE, ALI...

Ministrica kulture u Saboru o obnovi karlovačke gradske jezgre: Kad nam se nešto ne sviđa, onda bi to trebali spriječiti konzervatori?

Ministrica kulture u Saboru o obnovi karlovačke gradske jezgre: Kad nam se nešto ne sviđa, onda bi to trebali spriječiti konzervatori?
Ilustracija KAportal/PIXSELL

Ministrica kulture naglasila je kako u konkretnom slučaju isključivo je pitanje nadzora onih koji provode Zakon o gradnji

Povijesna zaštićena jezgra Karlovca trenutno je najveće gradilište u gradu. Ali i ono zbog kojeg stanari i poduzetnici koji posluju u ovom dijelu grada, ne spavaju mirno. Apeliraju već više od godinu dana kako su zbog radova oštećeni stanovi i poslovni prostori, dodatno je stradala statika ionako dotrajalih građevina, a pukotine su vidljive i na obnovljenim objektima.   

Gdje su u cijeloj toj priči konzervatori, pitalo ih se i na prošlotjednoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća, a KAportal je o tome pisao ovdje. Danas se o toj temi u Saboru očitovala i resorna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Kad je neka građevinska dozvola izdana sukladno prostornom planu ali se svima nama ne sviđa onda mislimo da su to trebali spriječiti konzervatori. Ili kad imamo problem s implementacijom komunalnog reda onda nemamo znanje ili snage to implementirati onda bi konzervatori trebali skidati tende i baviti se klima uređajima, komentirala je ministrica.

Dodala je da u ovom konkretnom slučaju isključivo pitanje nadzora onih koji provode Zakon o gradnji. 

- Konzervatori u trenutku kad se ishodi dokumentacija bilo za pojedinačnu zgradu ili infrastrukturni objekt u skladu sa svojim nadležnostima daju mišljenje o tome što se smije, a što ne smije u odnosu na Zakon o očuvanju kulturnih dobara, kazala je ministrica.  

Utvrdili se da netko izvodi građevinske radove i prouzroči štetu, ministrica naglašava kako postoje tijela koja to moraju utvrditi. 

- Tražila sam očitovanje od pročelnice Konzervatorskog odjela u Karlovcu. S velikim smo žaljenjem vidjeli da je oštećena i zgrada koja je obnovljena nakon potresa. Međutim, nadzor nad provođenjem radova i postupanja izvođača, nadzora i inspekcije, zaista nije nadležnost Ministarstva kulture i medija niti konzervatora, poručila je ministrica.

Izdvojeno


Reci što misliš!