ŽUPANIJA / OGULIN

NAPAD U REŽIJI HDZ-A?

Okončana politička drama oko plaća odgojiteljica u Ogulinu? Domitrović: HDZ je bio na vlasti dva desetljeća, tada nisu niti pomišljali ispoštovati zakon

Okončana politička drama oko plaća odgojiteljica u Ogulinu? Domitrović: HDZ je bio na vlasti dva desetljeća, tada nisu niti pomišljali ispoštovati zakon
KAportal/PIXSELL

Zadnjih godina HDZ Ogulina ljestvicu političke borbe spušta sve niže, pa se pitam koliko nisko je još mogu spustiti? Kad pomislim da su dosegnuli dno, oni padnu još niže, zaključio je Domitrović

Gradonačelnik Dalibor Domitrović izvijestio je kako je od strane Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Bistrac jednoglasno usvojen novi Pravilnik o radu za zaposlenike Dječjeg vrtića te će po prvi put od kako postoji Dječji vrtić kao gradska ustanova, prava njihovih zaposlenika biti usklađena sa zakonom.

- Osim što su po prvi puta u povijesti plaće usklađene sukladno zakonu uz to je od 2017. godine, kroz kapitalne investicije, u poboljšanje standarda predškolskog odgoja i povećanje kapaciteta vrtića uloženo više od 20 milijuna kuna, a u provedbi je i smanjenje cijene dječjeg vrtića za roditelje od 10 posto koje će stupiti na snagu od 01.01.2024. godine, poručio je gradonačelnik. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Domitrović je podsjetio i rezimirao tijek događaja vezano uz usklađenje plaća zaposlenika vrtića, za koji kaže da je "kulminirao medijskom harangom usmjerenom prema meni kao i dezinformacijama plasiranim po kuloarima i među zaposlenicima vrtića, a sve u režiji HDZ-a Ogulin, njihovih „speen“ majstora i „medija“."

- Još 2019. godine sam, vezano za povećanje plaća i materijalnih prava, započeo razgovore sa sindikatom, pa je 2020. godine povećana osnovica za obračun plaće. U 2022. godini povećali smo materijalna prava zaposlenika, a u 10. mjesecu 2023. godine ponovno smo usklađivali koeficijente za obračun plaće s koeficijentima zaposlenika u osnovnim školama. Tada je bilo dogovoreno daljnje usklađenje plaća, postupno, sukladno mogućnostima Proračuna Grada Ogulina, sve do potpunog usklađenja sa zakonom. Ovaj proces je tekao glatko sve dok se HDZ Ogulina nije upleo, kazao je gradonačelnik koji je krajem listopada cijeli slučaj komentirao i za KAportal. Više pročitajte ovdje

Dodao je da se radi o usklađenju plaća temeljem zakona usvojenog davne 1997. godine, kojim je definirano da se obračun plaća i materijalnih prava zaposlenika dječjih vrtića mora uskladiti s plaćama i materijalnim pravima zaposlenika u osnovnim školama.

- Od te 1997. godine pa do 2017. godine, u razdoblju kad je HDZ bio na vlasti u Ogulinu, nisu niti pomišljali ispoštovati ovaj zakon. HDZ Ogulin, od koga je krenula haranga protiv mene, je imao dva desetljeća vremena uskladiti plaće i materijalna prava zaposlenika dječjeg vrtića, međutim ništa nisu učinili po tom pitanju nego su, kad je proces konačno pokrenut, krenuli s opstrukcijama i harangom.  HDZ Ogulin je tijekom razdoblja pregovora sindikata i Grada Ogulina vrijeđanjima, omalovažavanjima, iznošenjem lažnih i neprovjerenih informacija aktivno opstruirao ovaj proces i (neuspješno) pokušavao izazvati sukob predstavnika sindikata s gradonačelnikom Ogulina. Svojim djelovanjem nanio je nemjerljivu štetu ugledu Dječjeg vrtića Bistrac kao ustanove, radnicima dječjeg vrtića te Gradu Ogulinu i Gradonačelniku kao institucijama, poručio je gradonačelnik.

Kazao je i kako se od ovih postupaka Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske ogradio priopćenjem koje je dostavljeno "spomenutim HDZ-ovim "speen" majstorima i "medijima"".

- Ovim putem poručujem HDZ-u Ogulin da i politička borba, ako želimo graditi uređenu civiliziranu državu, mora biti u okvirima minimalnih etičkih i moralnih normi. Zadnjih godina HDZ Ogulina ljestvicu političke borbe spušta sve niže, pa se pitam koliko nisko je još mogu spustiti? Kad pomislim da su dosegnuli dno, oni padnu još niže, zaključio je Domitrović. 

Izdvojeno


Reci što misliš!